Dávid Ibolya: Felelőtlenség a népszavazás

"A népszavazás nem a háromszáz forintos vizitdíjról szól, hanem arról, ki kerül ki belőle megerősödve. Csak díszlet két ember személyes ambícióihoz" – jelentette ki Dávid Ibolya kedden este a washingtoni Kossuth Házban.

Az MDF elnöke immár rendszeres vendég az amerikai fővárosban, ahol a külügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Tanács illetékeseivel, valamint a külpolitikai kutatóintézetek Közép-Európával foglalkozó munkatársaival találkozik. Mondanivalójának az a lényege, hogy pártja ma Magyarországon az egyetlen valóban konzervatív politikai erő.

A magyar hallgatóság előtt Dávid Ibolya hevesen ostorozta a kormány hibáit, ugyanakkor elítélte a hatalomváltás kikényszerítésére irányuló parlamenten kívüli erőfeszítéseket. A népszavazást felelőtlenségnek minősítette, mert korlátozza az Országgyűlés hatáskörét. Emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltást követően csak hazánk NATO- és EU-csatlakozásáról volt eredményes referendum. A most feltett kérdések szerinte nem egyenértékűek a korábbiakkal. Azt mondta, hogy Magyarországon szinte szégyen kiejteni a „kapitalizmus” szót, a kormány hibát hibára halmoz, az ellenzék pedig felelőtlen, populista, demagóg módszereket alkalmaz, és „puskaporos hordóra ültette Magyarországot”.

Az MDF ezzel szemben a szabadságon, a felelősségen és a józanságon alapuló politikát hirdet, a középosztályt szeretné megerősíteni. – Az MDF-től nem kell félni – hangsúlyozta, mintegy visszatérve a „nyugodt erő” 1990-es jelszavához. Szerinte az állam gondoskodó szerepének leépítésére van szükség, amelyhez fájdalmas lépéseket kell majd tenni. Dávid Ibolya annak a reményének adott hangot, hogy az MDF 2010-ben 15 százalékos eredményt ér el a választáson és megkerülhetetlen erővé válik.

Washington

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.