A Fidesz feloszlatná a testületet

A terézvárosi képviselő-testület feloszlatását és időközi választás kiírását kezdeményezi a helyi Fidesz-KDNP-frakció: a vagyonkezelő-botránnyal betelt a pohár - mondják. A polgármester szerint a Fidesz akciója csak politikai zavarkeltés.

Nyílt levélben szólította fel tegnap a VI. kerületi Fidesz elnöke és frakcióvezetője a városrész polgármesterét: kezdeményezze a képviselő-testület feloszlatását és időközi választás kiírását. Illés Zoltán és Hassay Zsófia szerint a kerületben olyan súlyos politikai, gazdasági, társadalmi és morális válság alakult ki, amelyből másképpen nem lehet kikeveredni. A Terézváros szó az elmúlt szűk hat évben - amióta az MSZP-SZDSZ-koalíció kormányoz - gyakorlatilag az ingatlanbotrány kifejezés szinonimájává vált - érvelt a két politikus. Példaként a szerintük áron alul értékesített Andrássy úti palotákat, a Hunyadi téri csarnok hasznosításának esetét, a Nagymező utcai mélygarázs "tragikus színvonalú menedzselését", az iskola- és óvoda-összevonásokat, az önkormányzati üdülő tervezett - szerintük szintén áron aluli - eladását említették, és szót ejtettek a 120 milliót sikkasztó korábbi vagyonkezelő-vezérigazgatóról is. Ezzel együtt hangsúlyozták, hogy a pohár a helyi vagyonkezelőnél most januárban kirobbant botránnyal telt be.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hónap végén a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei bilincsbe verve vitték el a VI. kerületi vagyonkezelő vezérigazgatóját. A Bajcsy-Zsilinszky út 61.-beli Műárt-Press Kft. vezetője, Berecz Károly azt állítja: a vezérigazgató, Kovács Péter 18 millió forint kenőpénzt kért tőle cserébe azért, hogy cége az épületben maradhasson. Berecz azt mondja, hogy a pénz a kerület alpolgármesterénél, Bajor Zoltánnál (SZDSZ) landolt volna, de a panamáról a polgármesternek, Verók Istvánnak (MSZP) is minden bizonynyal tudnia kellett. Bajor is, Verók is tagad. Bajor, miután hírbe keverték, közölte: Berecz nem fogja tudni bizonyítani igazát, ez ugyanis egy meg sem történt ügyben lehetetlen, amúgy pedig nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és becsületsértés miatt feljelenti a cégvezetőt. Verók - egyebek és mások mellett - azzal érvelt, hogy az állítólagos vesztegetésben nem lát semmi logikát, hiszen Berecz ekkor már nem volt az ingatlan bérlője, a képviselő-testület ugyanis tetemes, százmilliós bérletidíj-hátraléka miatt tavaly novemberben (december végi hatálylyal) felmondta a szerződését.

Berecz Károly az Indexnek azt állítja, január 22-én "bedrótozva" találkozott K. Péterrel, aki azt magyarázta neki, hogy a 18 millió forintot egy vállalkozónak, J. Károlynak kell odaadnia, és "az egész vesztegetési ügy középpontjában pedig Bajor Zoltán alpolgármester áll". Bajor kitartóan tagad, szerinte az egész aljas rágalom, s az Indexnek is megerősítette, amit lapunknak mondott: ezért be is perli Bereczet. Tény, hogy a nyomozók őt még nem hallgatták ki az ügyben. (A rendőrök a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kommentálják az értesüléseket.)

Illésék szerint van esélye annak, hogy a testület megszavazza a feloszlatására tett javaslatot. Úgy véli, a koalíciós térfélen is vannak olyan politikusok, akik úgy érzik, ideje volna helyreállítani a megrendült közbizalmat. Mindemellett azt látják, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció szétesőben van, ennek legékesebb bizonyítéka, hogy az MSZP-s polgármester tavaly az összes hatáskörétől megfosztotta a másik SZDSZ-es alpolgármestert, Rabin Lászlót, miután az összeveszett a saját frakciójával - hangoztatták (csak négy embernek kellene átszavaznia a koalícióból, hogy a Fidesz célt érjen).

A kerület szocialista és szabad demokrata vezetői közvetlenül a Fidesz bejelentése előtt tartottak sajtótájékoztatót. Közölték: Illés és Hassay akcióját politikai zavarkeltésnek tartják, a Fidesz az időközi választással semmi mást nem akar, mint az elégedetlenséget meglovagolva visszatérni a helyi hatalomba. Verók leszögezte, hogy a 2006-ban megválasztott mostani kerületvezetés csak szabályosan, azaz nyílt pályázaton, versenytárgyaláson és árverésen adott el ingatlant - a Fidesz-érában elfogadott vagyonrendelet jegyében. Dokumentumokat adott át a sajtónak, bizonyítandó: nem igaz a Magyar Hírlap hétfői állítása, miszerint pályáztatás nélkül váltak meg több nagy értékű ingatlantól. A többnyire lerobbant Andrássy úti paloták árának megállapításánál figyelembe kellett venniük - mondta -, hogy a házakat csak egyben, a szigorú műemléki kötelezettségeket figyelembe véve lehet eladni - ez nyilván hatott az árra, de más választásuk nem volt. Ami pedig a vagyonkezelő-botrányt illeti: a vizsgálat tart, tehát egyelőre minden állítás puszta feltételezés. A polgármester leszögezte, hogy a képviselő-testület jogszerűen és jól működik, tehát valószínűleg nem támogatja a fideszes javaslat napirendre tűzését. Az SZDSZ és az MSZP frakcióvezetője egy emberként hangoztatta: nincs zavar a koalícióban, tehát nem hiszik, hogy bárki átszavazna tőlük.

A Védegylet feljelentése nyomán a BRFK - különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt - nyomozást indított ismeretlen tettes ellen a terézvárosi Hunyadi tér átalakítását célzó szindikátusi szerződés megkötése kapcsán - tudatta lapunkkal a civil szervezet. A szerződést - amely a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal szerint is sértette az államháztartási és önkormányzati törvényt - az önkormányzat deklaráltan a civilek (Kincsünk a piac - Hunyadi tér, Nagymező Utcaiak Érdekvédő Egyesülete, Lakók és Lakásbérlők Egyesülete, Ifjú Humanisták, Levegő Munkacsoport, Védegylet) határozott fellépése nyomán sürgősen felbontotta. A törvényszegés a Hunyadi térrel kapcsolatos szerződés megkötésekor megtörtént. Elmaradt a kötelező versenytárgyalás, törvényellenesen adták el a vagyonkezelői jogot. A büntetőeljárás arra fog választ adni, hogy mindezekkel megvalósult-e a hűtlen kezelés bűncselekménye, vagy annak kísérlete - közölte Várady Tibor, a Védegylet jogásza. A terézvárosi önkormányzat a Hunyadi téri szerződést avval az Amelus Kft.-vel kötötte, amely az Andrássy út 21. megvételével kapcsolatban szerepelt először a terézvárosi botrányok sorozatában. Az Andrássy út 21. eladását 2007-ben első fokon, többek között a pályáztatás elmulasztása miatt, a bíróság törvénysértőnek minősítette - emlékeztetett a Védegylet.

Bajcsy-Zsilinszky út 61: az utolsó csepp a pohárban
Bajcsy-Zsilinszky út 61: az utolsó csepp a pohárban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.