Torkos telt ház ezer helyen
A vendéglősöknek is evés közben jön meg az étvágyuk: az első Torkos Csütörtökön 500, tavaly csaknem 700, idén már ezernél is több helyen várják a torkoskodókat. Egy percig sem aggódtak, hogy a vendégek száma nem emelkedik hasonló tempóban, mert - mint korábban többen is megindokolták - annyival nagyobb az esemény körüli hírverés is, amennyivel a kínálat nőtt. Miután telefonon tájékozódtunk több tucat találomra kiválasztott vendéglátóhely csütörtöki foglaltságáról, megtudtuk: többé-kevésbé igazolódtak a várakozások. A nagyobb és ismertebb éttermekben két nappal az esemény előtt már szinte sehol sem tudtak asztalrendelést elfogadni. Pedig, mint kiderült, a leleményesebb házigazdák megkétszerezték a kiszolgálható vendégek számát úgy, hogy kétszer szervírozzák a vacsorát: egy korábbi és egy későbbi időpontban.
Annak, aki csak ma próbál helyet kapni a holnapi féláras ebédre vagy vacsorára, érdemes a kevésbé ismertek mellett a nem nagyvárosi vendéglőkben próbálkoznia. Általában könnyebb asztalhoz jutni azokban a vendéglőkben is, amelyek nem az étlap teljes választékát kínálják fél áron, hanem csak azt a speciális menüt, amelyet erre a napra állítottak össze. Hogy miért szorítják szűk határok közé a választékot, azt különféleképpen indokolják. Például Balatonalmádiban Ellenrieder Gábor, a Ramada Hotel éttermi igazgatója azt mondja, annyira kevés a jó szakács, hogy kiváló minőségben csak egy menüsort tudnak teljes biztonsággal előállítani. Márpedig most a magas minőség a legfontosabb, mert a féláras akcióval azt a szerényebb jövedelmű publikumot szeretnék meghódítani, amelyik (még) nem jár rendszeresen étterembe. A bábolnai Bábolna étteremben úgy nyilatkoznak: a teljes választék felajánlásával túlterhelnék a konyhát. Debrecenben az Átrium étterem helyettes vezetője, Bodor Tamás arra hivatkozik, hogy hamarosan új étlapot szerkesztenek a jelenleginél kevesebb grillétellel, több hagyományos jellegűvel, és a csütörtöki menüt már az új választékból állították össze.
- Ez nem a mi akciónk, hanem a vendéglősöké, és ha közülük egyesek nem értik, hogy menüvel aligha nyernek meg maguknak annyi vendéget, mint széles választékkal és másutt nem kapható különlegességekkel, mi nem teszünk ellenük - válaszolja a koordinátor szerepét betöltő Magyar Turizmus Zrt. egyik illetékese a kérdésre: miért fogadják be a csak menüt kínálókat? Egyébként már az első, a 2006-os akció során is voltak vendéglősök, akik csak a menüt kínálták engedménnyel, azóta mindöszsze annyi változott, hogy erről most már tájékoztatják a fogyasztókat. Az akcióban részt vevő éttermek listáján jelzik, hogy csak a menü fogyasztható fél áron, vagy minden, amit az étlap kínál.
Az utóbbi megoldást választotta az egyik budai étterem, a Jardinette vezetője, Kálmán Péter, aki abban különbözik kollégáitól, hogy a tavalyi Torkos Csütörtök óta ötvenkétszer, vagyis minden héten egyszer félárú étkezést kínált, és ezt a jó szokását ezután is megtartja.
Olcsón nagyevők, nem csak csütörtökön
Már nem csak a repülőn vehetjük igénybe a fapadot. Működik olyan magyar internetes honlap, amely a diszkont-légitársaságok szisztémájára építve ad kedvezményeket. Ha a fapadosetterem.hu-n szereplő 47 étteremben foglalunk asztalt az interneten keresztül (többségben
Budapesten, illetve a nagyobb városokban 1-1 ilyen étterem van), akkor átlagosan 25-35 százalékkal kisebb lehet a számla összege. Lehet akár fél áron is enni, ám csak akkor, ha nemcsak az asztalunkat, hanem az étel- és italrendelésünket is megadjuk előre. Hogy pontosan mennyivel járunk jobban, azt egy program számolja ki, de ez attól is függ, hogy mennyivel előre adtuk le a rendelést, illetve mennyi hely maradt szabadon az adott étteremben. A rendszer még csak a kezdeti lépéseknél tart: a részt vevő vendéglők a fapados megrendelések révén 8,5 millió forint bevételt könyvelhettek el tavaly. Ez azt jelenti, hogy az összesen 3000 fős online foglalásnál átlagosan 2800 forintot költött egy-egy vendég. A legtöbb online megrendelést Inczédy Krisztián adta le, aki 180 asztalfoglalásával kiérdemelte a 2007 legtorkosabb vendége címet, amelyet tegnap vett át. (V. N.)