Franciaország kész beavatkozni Csádban, ha szükséges

Ha szükséges, Franciaország kész katonai műveletet indítani a csádi lázadók ellen - jelentette ki kedden Nicolas Sarkozy francia államfő.

"Ha Franciaországnak eleget kell tennie kötelességének Csádban, meg fogja tenni" - mondta az elnök egy esetleges francia katonai fellépést firtató kérdésre válaszolva, az Alstom vonatgyártó vállalat La Rochelle melletti központjában tett látogatásán.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn zöld jelzést adott a volt francia gyarmaton, kétoldalú megállapodás keretében 1500 katonát állomásoztató Franciaországnak, valamint a többi ENSZ-tagállamnak, hogy támogatást nyújtsanak a csádi kormányerőknek. Bernard Kouchner francia külügyminiszter hétfőn este úgy nyilatkozott, hogy Párizsnak nem áll szándékában beavatkozni a harcokba.

Annak indoklására, hogy Franciaország miért kezdeményezte a csádi lázadók elítélését New Yorkban, a francia államfő elmondta, hogy nem létezik többé "francia Afrika", hanem Csádra is nemzetközi szabályok érvényesek, amelyekhez Franciaország is alkalmazkodni kíván.

"A francia hadsereg nem azért van jelen, hogy fegyveresen bárkivel is szembe forduljon. De most, hogy egyhangúlag született egy ENSZ BT-határozat, ha Csád agresszió áldozatává válna, akkor Franciaországnak meglennének az eszközei, hogy ellenálljon egy ilyen, a nemzetközi jog szabályaival ellentétes akciónak" - hangsúlyozta.

Az elnök szerint "ezen most mindenkinek el kell gondolkodnia, és hagynia kell a törvényes (csádi) kormányt dolgozni". Christophe Prazuck, a francia vezérkari főnök szóvivője után az államfő is cáfolta a csádi lázadók vádjait, melyek szerint a francia légierő részt vett volna az elmúlt napok harcaiban.

"A francia hadsereg részéről egyetlen lövés sem dördült el, hacsak nem honfitársaink megvédésére ... ez esetben viszont jogos önvédelem történt" - mutatott rá a francia elnök. A francia hadsereg eddig 881 külföldit menekített ki Csádból Gabonba. A kimenekített személyek fele nem francia állampolgár.

Az MTI érdeklődésére a francia külügyminisztérium közölte: az 54 nemzethez tartozó menekültek között nincsen magyar állampolgár. Gabon fővárosából, Libreville-ből eddig 570 személyt szállítottak tovább Párizsba. Köztük nem voltak sérültek.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.