Elhalasztják Tom Lantos washingtoni kitüntetését

Lapzártánkkor érkezett washingtoni jelentésünk szerint Gyurcsány Ferenc amerikai látogatását Tom Lantos betegségére való tekintettel elhalasztották.

Az előzetes egyeztetések alapján úgy volt, hogy az amerikai diplomáciában és belpolitikában is szokatlan gesztust gyakorol George W. Bush elnök: csütörtök délután személyesen kereste volna fel Lantost, és jelen lett volna akkor is, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tünteti ki a képviselőház külügyi bizottságának elnökét. A nyolcvanesztendős politikus az év elején jelentette be, hogy súlyos betegsége miatt nem indul a novemberi választásokon, és visszavonul.

A magyar miniszterelnök kifejezetten Lantos kitüntetése kedvéért utazott volna szerdán Washingtonba, és a ceremónia után azonnal hazatért volna. A villámlátogatásnak lapunk értesülése szerint semmilyen más oka nem lett volna – mindkét fél el akarta kerülni, hogy azt összefüggésbe hozzák a március 9-i magyarországi népszavazással.

Az, hogy a magyar kormányfő az amerikai elnökkel találkozhatna, annak lett volna köszönhető, hogy az elnök nagy tisztelettel viseltetik Lantos iránt. Emlékezetes, hogy 2006-ban a képviselő kérésére Bush részt vett a kongresszusban az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, és ellátogatott Budapestre, ahol méltatta a magyaroknak a világszabadság érdekében hozott áldozatait. A magyar küldöttség négyfős lett volna, a Lantos kitüntetését javasló SZDSZ nevében Kuncze Gábor korábbi pártelnök utazott volna a kormányfővel. Úgy tudjuk, az ő részvétele Lantos kérése volt.

Politikusként mindenkivel megpróbált szót érteni
Politikusként mindenkivel megpróbált szót érteni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.