Családban maradt

- Tizennyolc győzelemre jók voltunk. Csak a legfontosabb meccset veszítettük el - nyilatkozta Tom Brady, aki óriási meglepetésre nem lett a Superbowl legjobb játékosa.

Azt ugyanis mindig a győztes csapatból választják, márpedig a bajnokságban eddig hibátlan, tizennyolc mérkőzésből tizennyolcat megnyerő New England Patriots ezúttal kikapott. - Meg akartak félemlíteni minket, de mi vagyunk a fizikailag erősebb csapat, és ez meg is mutatkozott. Szájba vertük őket, és ettől elegük lett mindenből - magyarázta el a siker titkát Amani Toomer, a New York Giants szélsője.

Az amerikaifutball-bajnokságok történetének egyik legizgalmasabb döntője minden idők legnagyobb meglepetésével végződött. Az Óriások védelme ötször is elkapta, és labdástól a földre teperte a Hazafiak irányítóját. A mindig higgadt, pontos Bradyt ezen kívül is vagy tucatszor gázolták el a labda eldobása után, ami még egy 193 centis, 102 kilós szuperatlétát is megvisel. Ennek tudható be, hogy a mérkőzés utolsó 35 másodpercében már nem volt képes a szélsők kezébe varázsolni a labdát, és még egyszer, utoljára megfordítani az állást.

A nem kifejezetten eseménydús első negyedben a Giants egy hárompontos rúgással szerzett vezetést, amire a Patriots a második negyed legelején egy áttörésből válaszolt. A 7:3-as állás egészen a záró játékrész elejéig megmaradt, ekkor a Giants irányítója, Eli Manning passzolt a gólvonal mögött álló David Tyree kezébe (7:10). A New England 2 perc 45 másodperccel a találkozó vége előtt Randy Moss révén vette vissza a vezetést (14:10), ám a New York nem adta fel. Manning egy hősies mozdulattal kiszabadult az őt kis híján elcsípő Hazafiak gyűrűjéből, és 32 yardos átadását Tyree fél kézzel a sisakjához szorítva kapta el. Az utolsó percen belül Plaxico Burress ölelte magához a labdát a gólvonal mögött, és ezzel az utolsó negyedben harmadszor is gazdát cserélt a vezetés (14:17). A Superbowlok történetében még sosem volt ilyen változatos a záró játékrész.

A Giants elsősorban annak köszönheti a sikert, hogy a Patriots támadósorának közepén játszó veterán erős emberek nem tudták megvédeni Bradyt. A mérkőzés legjobbjának Eli Manninget választották - egy évvel azt követően, hogy bátyja, az Indianapolis Colts irányítója, Peyton is elnyerte ugyanezt a címet. Érdekesség: a két Manning fivér apja, Archie is irányító poszton játszott a New Orleansban, a Houstonban, végül a Minnesotában, ám egyik csapattal sem jutott a Superbowl közelébe.

Csak mögöttem, srácok! A tojáslabdával Eli Manning
Csak mögöttem, srácok! A tojáslabdával Eli Manning
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.