Félrevezette a hatóságot?

Hatóság félrevezetése és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatták volna ki hétfőn Kiss Ernő dandártábornokot, de ő - betegségére hivatkozva - nem jelent meg.

A Népszabadság értesülése szerint hétfőre gyanúsítottként idézték be a Budapesti Nyomozó Ügyészségre Kiss Ernő dandártábornokot, a BRFK XIII. kerületi kapitányságának novemberben menesztett vezetőjét. Úgy tudjuk, az ügyészek a hatóság félrevezetésével és más bűncselekményekkel, köztük ittas gépjárművezetéssel készültek meggyanúsítani, de - betegségére hivatkozva - kimentette magát.

Kiss Ernő szolgálati Hondája a november 22-re virradó éjjel összetört három parkoló autót a XIII. kerületi Petneházy utcában. Amikor másnap a BRFK vezetőjének utasítására tanúként kihallgatták, a tábornok azt mondta: ő előző este fél kilenc és háromnegyed kilenc között leparkolt az autóval II. kerületi lakása közelében, majd egy ismerőse autójával tovább utazott a XIII. kerületbe, majd az éjszakát lakásában töltötte. Reggel megkérte ismerősét, hogy vigye vissza az autójához. Ekkor, november 22-én reggel észlelte, hogy az autóját ellopták, s ezt jelentette. Nem találta a kocsikulcsot sem, amelyet emlékezete szerint a táskájába tett. A rendőrök Kiss tábornok autóját lezárva találták meg. Egy szemtanú az őt faggató tévéstáboknak azt állította, hogy egy fehér inget viselő pocakos férfi szállt ki a kocsiból. A személyleírás ráillik Kiss Ernőre is.

Kiss tábornok azonban tagadta, hogy ő vezette volna a Hondát. Az esetet az ellene indított erőteljes lejárató kampánnyal magyarázta. Szerinte rendőrségi dolgozók is azonosultak az ellene folyó kampány céljával, amely egyértelműen a szakmai lejáratását és a rendőrségtől való eltávolítását tűzte ki célként. Kiss emlékeztette kihallgatóit arra, hogy korábban, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjeként "a szervezett bűnözés elleni küzdelem élharcosa volt". Nem zárta ki, hogy azok, akik a lejáratására szövetkeztek, rátaláltak az alteregójára, s őt ültették az ellopott Honda volánjához, amivel szándékosan okoztak balesetet.

Emlékeztetőül: Kiss tábornokot az Orbán-kormány hivatalba lépésekor az ORFK bűnügyi főigazgatójává nevezték ki. Egy alkalommal azonban - állítása szerint menedzsergyógyszerek hatása alatt - a Teve utcai rendőrpalota parkolójában, az autója mellett könnyített magán, ezért menesztették. Akkor nevezték ki az angyalföldi kapitányság élére.

A helyszíni szemlén rögzített nyomok alapján állítólag semmi nem utalt arra, hogy az autót ellopták volna, sem arra, hogy Kiss Ernő tábornokon vagy a sofőrjén kívül bárki más vezette volna. A kocsit az elsődleges vizsgálatok szerint a saját kulcsával indították be. Senki nem tudott eddig magyarázatot adni arra sem, hogy az ismeretlen tolvaj, miután három autót összetört, miért és mivel zárta le a Hondát.

Kiss Ernő dandártábornokot a mobiltelefonján nem tudtuk elérni.

Egy korábbi meghallgatás, 2000. november 30-án a parlament  "olajbizottsága" előtt
Egy korábbi meghallgatás, 2000. november 30-án a parlament "olajbizottsága" előtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.