Még ötmillió munkanélküli

A hitelpiaci válság és az emelkedő olajárak miatt bizonytalanabb gazdasági helyzetben az idén ötmillióval többen maradhatnak a világon munka nélkül - áll a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal éves jelentésében.

Változásokat jelez 2007-hez képest a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) 2008-ra vonatkozó új előrejelzése. Tavaly a GDP átlagosan több mint ötszázalékos, tartós világméretű növekedése a globális munkapiacok stabilizálódásához vezetett. Miközben emelkedett a foglalkoztattak száma (45 millió új állás keletkezett), a munkanélkülieké csak kis mértékben nőtt: összesen 189,9 millióra a 2006-os 187 millióról, ami a világ munkaképes korú lakosságának 6,3 százalékát jelenti. - Az idén a foglalkoztatás helyzete számos ellentmondást és bizonytalanságot rejt magában - mondta az ILO főigazgatója. Juan Somavia szerint a globális növekedés évente több millió új állást eredményez, a munkanélküliség mégis elfogadhatatlanul magas szinten maradt, ebben az évben pedig eddig nem látott mértékig növekedhet.

Az ILO arra a következtetésre jutott, hogy a hitelezési válságnak a fejlett gazdaságok és az Európai Unió növekedésére gyakorolt kezdeti hatása miatt körülbelül 240 ezerrel kevesebb új állást lesz a régióban. A fejlett gazdaságokban tapasztalható, csökkenő irányzatot a világ többi része ellentételezi majd - elsősorban a gazdaság és munkahelyek számának Ázsiában tapasztalható növekedésének köszönhetően.

A tanulmány kiemeli: Közép- és Délkelet-Európa, valamint a Független Államok Közössége országaiban számos pozitív változás történt. Ebben a térségben az utóbbi években csökkent a veszélyeztetett módon dolgozók aránya, s a foglalkoztatási mutatóban is enyhe javulás következett be.

Az ILO szerint a világon tízből öt ember állása bizonytalannak mondható: ők segítő családtagként vagy önfoglalkoztatóként dolgoznak, így lényegében nem részesülnek munkajogi védelemben. Az összes munkavállaló 16,4 százaléka, körülbelül 487 millió ember még mindig nem keres eleget ahhoz, hogy önmagát és családját az egy főre jutó napi egydolláros szegénységi szint fölé emelje, és 1,3 milliárdan vannak azok, akiknek napi két dollárnál kevesebből kell megélniük.

Tavaly a szolgáltatási szektor tovább növekedett: jelenleg a szolgáltatások a világ munkahelyeinek 42,7 százalékát adják, szemben a mezőgazdaság 34,9 százalékával. Az iparban az utóbbi néhány évben meglehetősen lassú, de felfelé irányuló tendencia alakult ki: jelenleg a foglalkoztatottak 22,4 százaléka dolgozik az ipari termelésben.

A Nokia gyártásáthelyezése ihlette kompozíció a düsseldorfi karneválon. Keletebbre mennek
A Nokia gyártásáthelyezése ihlette kompozíció a düsseldorfi karneválon. Keletebbre mennek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.