Dráma 35 másodperccel a Superbowl vége előtt

A Tampa, a Dallas és a Green Bay is sokkal esélyesebb volt, a New York Giants a rájátszásban mégis sorra kiverte őket. A XLII. Superbowlra a New England volt a toronymagas favoritként érkezett, vasárnap este mégis az Óriások kerekedtek felül. Bár odahaza becsúszott néhány zakó, sorrendben tizenegyedik idegenbeli győzelmüket aratták.

A mérkőzés legjobbjának az irányító Eli Manninget választották – egy évvel azután, hogy bátyja, az Indianapolis Coltsban játszó Peyton ugyanezt a hőstettet hajtotta végre. Harmincöt másodperccel a meccs lefújása előtt még a Hazafiak vezettek, ám Manning az utolsó, 12 játékból álló rohammal összesen 83 yarddal vitte előre a New Yorkot, és a végén a gólvonal mögött egyedül maradt Plaxico Burress kezébe varázsolta a tojás alakú labdát. A kiváló szélső a mérkőzést követően sírva adott hálát a Mindenhatónak, hogy megóvta a sérülésektől.

Ha valaki meg szeretné nézni a magyar idő szerint hajnali négy körül véget ért szuperdöntő legérdekesebb momentumait, elég, ha a negyedik negyedre koncentrál. Ekkor a Superbowl történetében egyedülálló módon, háromszor is változott a vezető csapat. A Giants az első negyed nagyobbik részét kitevő első támadásával csak hárompontos gólig jutott, rögtön utána a Patriots touchdownt ért el – aztán sokáig nem történt semmi. A védelmek óriási erőfeszítéssel megakadályozták az újabb pontokat, mígnem az utolsó játékrész elején David Tyree kapott remek átadást a gólvonal mögött. A hátrányban is tudatosan, nyugodtan játszó Patriots Randy Moss révén az utolsó három percen belül visszavette a vezetést, de védelme nem tudta feltartóztatni az Óriások végső kísérletét.

A New York csupán konferenciájának ötödik kiemeltjeként, wilde carddal jutott be a rájátszásba. Az alapszakaszban gyenge közepesre teljesítő Manning azonban megtáltosodott attól, hogy az utolsó fordulóban óriási harcra tudták kényszeríteni a New Englandet.  Azt a mérkőzést 38:35-re elveszítették, ám azt a tanulságot vonták le belőle, hogy bárkit meg tudnak verni. A 193 centisen, 102 kilósan és 27 évesen is kamaszosan fiatalnak tűnő kisebbik Manning-fivér tegnapi teljesítményével végképp kinőtte bátyja árnyékát. A Patriots irányítója viszont a kudarccal nem tudta utolérni Terry Bradshaw és Joe Montana rekordját – a két legenda négyszer vezette csapatait Superbowl-sikerre, Tom Brady eddig csupán háromszor. A szakkommentátorok szerint a mérkőzés sorsát az előzetes várakozásnak megfelelően a védelmek döntötték el: a Hazafiak támadósorának közepén játszó veterán hústornyok nem tudták megvédeni Bradyt, akit az Óriások ötször döntöttek le a lábáról kezében a labdával, és legalább tucatszor ütköztek vele. Ezzel odalett a Patriots tökéletes idénye, sorozatban tizennyolc győzelem után elszenvedték első vereségüket. Az NFL történetében eddig egyedül az 1972-es Miami Dolphins nyert veretlenül bajnokságot, de akkor a rövidebb alapszakasz miatt ehhez elég volt tizenhét egymást követő győzelem.

Washingtoni tudósítónktól

A győztes New York Giants főedzője, Tom Coughlin a Vince Lombardi-trófeával nyilatkozik a győzelem után
A győztes New York Giants főedzője, Tom Coughlin a Vince Lombardi-trófeával nyilatkozik a győzelem után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.