A "beszélő asztal" titka

Törvénysértő módon lehallgatott egy muzulmán munkáspárti képviselőt a Scotland Yard.

 

 

 

Nagy felháborodást keltett Nagy-Britanniában a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott hír, hogy a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya lehallgatott egy vezető beosztásban lévő, kiugró tehetségű muzulmán munkáspárti képviselőt. A törvénysértő akcióra akkor került sor, amikor Sadiq Khan a választókörzetéhez tartozó, szintén muzulmán Babar Ahmadot látogatta meg annak Milton Keynes-i börtönében.

A 2005-ben és 2006-ban rögzített két beszélgetés a vasárnapi újság szerint kényes személyes és jogi kérdéseket érintett. A 37 éves Khan gyermekkori barátja Ahmadnak, aki az Egyesült Államoknak való kiadatása ellen küzd. A férfi ellen a szigetországban nem folyik eljárás, az USA azonban azzal vádolja, hogy a kilencvenes évek végén honlapján forrásokat próbált felhajtani tálib és csecsen terroristák számára. Amikor a The Sunday Times szombaton értesítette az ügyről, Khan "fel volt háborodva", és úgy értékelte, a rendőrség megsértette azt az állampolgári jogot, hogy valaki magánbeszélgetést folytathasson parlamenti képviselőjével. Politikusokat a Harold Wilson kormányzása idején, több mint negyven éve elfogadott doktrína szellemében tilos lehallgatni.

Jack Straw igazságügy-miniszter nyomban vizsgálatot rendelt el, "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezve egy képviselő lehallgatását, akármilyen ügyben is tárgyalt választópolgárával. A poloskát az alatt az asztal alatt helyezték el, mely a látogatót és a foglyot választja el egymástól. Ezeknek az úgynevezett "beszélő asztaloknak" a létezéséről még a börtönőrök sem tudnak. A cikk nyomást gyakorol az ostromlott rendőrfőkapitányra, Sir Ian Blairre is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.