Internettévé előfizetés nélkül

Megvizsgáltuk, hogy a Joost (a Skype alapítói által indított ingyenes internetes tévé) mint élmény, mint műsorforrás, hogyan viszonyul a hagyományos televízióhoz.

Sokan néznek tévét a számítógépükön - mert vásároltak hozzá egy vevőt (hivatalos nevén tunert és digitalizálót), és be is építették. Ennek a megoldásnak az az óriási előnye a Joosttal szemben, hogy a szokásos fizikai csatornákon (a "levegőből" vagy a kábeltévé-csatlakozóból) vett műsort a PC merevlemezére fel lehet venni. A Joostnak, egyébként minden egyéb internetes zene- vagy videoműsor-forráshoz hasonlóan, alaptulajdonsága, hogy nem lehet felvenni. A szolgáltatók szerint nem is érdemes, mert hiszen minden műsor mindig "ott van", csak rá kell kattintani. Ez nem igaz, mert a Joost kínálata változik, ma más, mint például két hete volt.

A Joost használatának feltételei: megfelelő teljesítményű számítógép (minimum Pentium IV 1 GHz, 512 MB memória, legalább 32 MB memóriájú grafikus kártya), megfelelő sávszélességű internetkapcsolat (1 Mb/512 kb a javasolt) - és Microsoft Windows XP SP2 (DirectX 9c grafikai alappal). Természetesen szükség van a Joost szoftverére, amelyet (jelenleg) meghívásos alapon lehet letölteni.

Megjegyzendő, hogy 1 órányi Joost-tévézés 320 MB letöltési és 105 MB feltöltési forgalmat jelent, ami forgalomkorlátos szolgáltatói szerződés esetén megszabhatja a havi joostozás maximális idejét. A helyhez kötött internetkapcsolatoknál a korlát az életszerűségen túl van, több 10 gigabyte, azaz több mint 100 Joost-óra. A mobilinternet-szolgáltatók jelenlegi forgalomkorlátai viszont nem teszik gazdaságossá a Joost rendszeres és huzamosabb használatát. Egy kis technikai intermezzo: a Joost elosztott, szaknyelven peer-to-peer, p2p technológia: a használó gépe részt vesz a teljes rendszer működtetésében, tehát az adatok továbbításában. Ezért keletkezik feltöltési, a gépből kifelé irányuló forgalom is.

Tapasztalataink szerint a Joost egy 2,5-3 GHz-es Pentium IV osztályú PC teljesítményének 60-80 százalékát "fogyasztja", függetlenül attól, hogy ablakban vagy teljes képernyőn fut. Vagyis a Joost mellett lehet futtatni más programokat, a böngészést viszont érezhetően lelassítja. A Joost ablaka mintegy hatszor akkora felületű, mint a videomegosztóké, és ha teljes képernyőre nyitjuk, akkor a minősége a VHS-kazettáról sokadszor lejátszott videóéhoz hasonló. Sokkal jobb, mint a videomegosztó, de a CD-s AVI-tól is messze van, a DVD szóba sem jön. A videomegosztóknál viszont egy nagyságrenddel jobb.

Nagyon jó a Joost kezelőfelülete: önmagyarázó, szépen tervezett, átlátszó, hogy közben lássuk a futó műsort, és ha üres területre kattintunk, el is tűnik. Ha az egérkurzort a képernyő széléhez visszük, akkor pedig megjelenik. A filmek előre-hátra "tekerhetők", amihez egy kis idő szükséges, amíg a gépre még le nem töltött rész valahonnan a világból megérkezik.

De térjünk rá a tartalomra. Jelenleg a Joost kizárólag angol nyelvű műsorokat sugároz, becslésünk szerint mintegy 200 csatornát. Ezeket tematikus csoportokban kínálja föl: sport, zene, rajzfilm, sci-fi, hírek, divat, különlegességek stb. Feltűnő, hogy külön szexcsatorna nincs ugyan, de minden egyéb tematikában igen gyakori az erotikus felhang (manga rajzfilmek, női strandröplabda mint sport, a felvételek nem a történésekre, hanem a sportolókra koncentrálnak, kifejezetten erotikus zenei klipek stb.). Sajnos, el kell áruljuk, hogy jelenleg a Jooston másod-, harmadvonalbeli vagy még kevésbé márkás műsorok lelhetők fel, és azok közül több is a YouTube-méretből felnagyított, tehát rossz képminőségű. Ennek ellenére, ahogy az interneten szokásos, az alacsony minőség tengerében néha igazgyöngyöket lehet találni, a keresés maga is tanulságos, élvezetes.

A bevezetőben említett poén: a Joost valójában nem ingyenes, mert minden lehető és lehetetlen alkalommal reklámokat sugároz. Elfogadható lenne, hogy a műsorváltások alkalmával kapjunk egy-egy 5-10 mp-es spotot. Az már kevésbé, hogy a műsorként feltüntetett filmek gyakran maguk is reklámok - és ha nem, akkor a filmen belül, akárcsak a hagyományos tévén, megkapjuk. Mindezeken túlmenően a képernyő különböző helyein a kezelőfelületbe programozott reklámok jelennek meg.

A Joost úgy jellemzi magát, mint a tévét, amilyennek mindig is akartuk. Nem támaszthatjuk ezt alá. A legkevésbé rossz, amit mondhatunk róla, hogy egyszerűen áthelyezte a tévét a számítógépre, minden előnyével és hátrányával - ám a felvétel lehetősége nélkül.

Szépen tervezett, jól használható kezelőfelület egyelőre csak angol nyelvű csatornákkal
Szépen tervezett, jól használható kezelőfelület egyelőre csak angol nyelvű csatornákkal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.