Földrengés Ruandában és Kongóban

Mintegy harminc ember meghalt, és közel 400 súlyosan megsérült Ruanda délnyugati és a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén vasárnap két erős földrengésben - közölték helyi rádiók és a rendőrség.

A 25 ruandai áldozat közül tízen egy összeomló templom romjai alatt vesztették életüket Rusizi körzetében. Az első rengés a Richter-skála szerint 6-os, a második 5-ös erősségű volt, és a fővárosban, Kigaliban is érezték. "Mentőalakulatok tartanak a helyszínre, de a mintegy 200 súlyos sérültet tekintve a halottak száma még nőhet" - mondta Mary Gahonzire országos rendőrfőnök-helyettes.

A szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén is regisztrálták az erős földmozgást vasárnap délelőtt. Dél-Kivu tartomány bukavui körzetének kormányzója közölte, hogy öten meghaltak és 149-en súlyosan megsérültek Bukavu tartományi székhelyen és körzetében. A rengések epicentruma a Ruandával határos Bukavutól 20 kilométerre volt.

Bukavutól északra, Kabare területén részlegesen összeomlott egy templom a vasárnapi mise idején, 37-en megsérültek, közülük öten súlyosan - közölte telefonon Leon Shamavu abbé.

Gyakoriak a rengések az Uganda nyugati, a KDK keleti részén, Ruandán és a szomszédos Tanzánián áthúzódó Nagy Rift-völgy szeizmikusan érzékeny törésvonalán. 1966-ban a nyugat-ugandai Semliki-völgyben 157 embert ölt meg és 1300-nál többet sebesített meg egy 7-es erősségű földmozgás.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.