Átalakítaná a civil szervezetek rendszerét az MDF

Újra az Országgyűlés elé viszi az MDF a civil szervezetek szabályozásának kérdését, a párt egyebek mellett civil adatbázist hozna létre az átláthatóság érdekében - mondta Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum politikusa szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az MDF országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő, amelynek egyik célja egy egységes civil adatbázis létrehozása a fiktív szervezetek kiszűrése érdekében. Sok nem kormányzati szervezetet ugyanis csak a pályázati források megszerzése tartanak fenn - mondta Pettkó András, képviselőtársával, Csapody Miklóssal tartott közös sajtótájékoztatóján.

Másrészt a civil szektor pártpolitikától való függetlenítése érdekében szükség van egy új egyesületi kategória, a politikai ifjúsági szervezet bevezetésére. Ezek a szerveződések nem pályázhatnának közpénzekre, támogatásukat más, ellenőrizhető és legális formában lehetne megoldani - tette hozzá.

Csapody Miklós úgy vélte: az MDF javaslatával megelőzhetőek lesznek a Zuschlag-ügyhöz hasonló esetek. Az a cél, hogy végre elválasszuk a civil szférát a politikától. A politikus kiemelte: az MDF egyik legfontosabb feladatának a civil társadalom megerősítését tartja. Napjainkban hozzávetőlegesen hetvenezer társadalmi szervezetet tartanak nyilván, holott a becslések szerint csupán negyvenötezer működik - mutatott rá Pettkó András.

A közpénzekből finanszírozott támogatások szabályozására vonatkozó tavaly elfogadott törvény önmagában nem állja meg a helyét, nem kínál megoldást azokra az alapproblémákra, amelyek érdekében megalkották - húzta alá.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.