Dávidként az Óriások

A New York Giants csapatának semmi esélye, a fogadási irodák szerint a New England Patriots 12 ponttal nyer vasárnap. A futballban azonban az a szép, hogy a labda gömbölyű, illetve: Amerikában tojás alakú, és kiszámíthatatlanul pattan. Az alapszakasz utolsó fordulójában a bostoniak csak óriási erőfeszítések árán nyertek (38:35), pedig akkor a New York számára nem volt igazi tét.

Azóta az Óriások a rájátszásra alaposan feljavult irányító, Eli Manning vezetésével három meglepetésgyőzelmet arattak, és sorozatban tízszer nyertek idegenben. Magabiztosak, és ha védelmük meg tudja szorongatni Tom Bradyt, a Hazafiak irányítóját, még bármi lehet.

Azaz mégse, elvégre a New England a bajnokságban eddig 18 győzelemmel, vereség nélkül áll: ez már önmagában is rekord. A (profi) amerikaifutball eddigi egyetlen hibátlan szezonját 1972-ben a Miami Dolphins produkálta, de akkor ehhez csak 17 mérkőzést kellett nyerni. A Patriots tehát sporttörténelmi siker küszöbén áll. Brady pedig vasárnap este a sportág valaha élt legnagyobb alakjává válhat, amennyiben hat éven belül negyedszerre is Superbowl-diadalra vezeti csapatát. A bajnokság eddigi mecs-csein átlagban messze együttese érte el a legtöbb pontot, és ha a remek támadógépezet olajozottan működik, a Giants sem okozhat meglepetést.

Ami biztos: a szuperdöntőt rendező arizonai Glendale környékén nagyot kaszálnak a szállodások és az autókölcsönzők. A Boston-Phoenix repülőjegy ára erre a hétvégére eleve magas volt, mert a Patriots-drukkerek bíztak csapatuk döntőbe jutásában. Amikor ez január közepére bizonyossággá vált, az emelt tarifák is megnégyszereződtek! A szállodák között volt, amelyik több mint megháromszorozta árait, a kocsibérlés is legalább a triplájába kerül, mint máskor. Egy átlagos család, ha a valódi áron vette a jegyet, aligha ússza meg a hétvégét egymillió forint alatt, de az interneten az utolsó héten már 20 ezer dollárt - három és fél millió forintot - is elkértek négy egymás mellé szóló helyért. A bostoni és New York-i szurkolók a hétvégén nagyjából félmilliárd dollárt hagynak Phoenixben. Ennek tiszteletére az Arizonai Egyetem, miután öt évvel ezelőtt megkapta a rendezés jogát, új stadiont épített. A helyszínen 75 ezren láthatják a mérkőzést, Amerikában pedig - a New England teljesítménye, továbbá Boston és New York érintettsége folytán - valószínűleg megdől a 94 milliós átlagnézettségi csúcs, azaz minden pillanatban ennyien merednek majd a képernyőre. Ehhez csak az kell, hogy a meccs szoros maradjon. Amúgy összesen mintegy 140 millió nézőre számítanak, világszerte pedig nagyjából egymilliárdra. A 30 másodperces reklámokért a Fox tévé hárommillió dollárt számláz - ez is rekord.

Az egyik hirdetés viszont a reklámiparban számít majd mérföldkőnek. A kólagyártó vállalat egyperces kisfilmje nem a cég valamelyik termékéről szól, hanem két férfi néma, jelbeszédes jelenetével próbálja megmutatni a hallóknak, hogyan élnek a siketek. A XLII. Superbowl egyik díszvendége Kevin Everett lesz. A buffalói játékos szeptemberben súlyos, általában végleges bénultsággal járó csigolyasérülést szenvedett, ám a papírformára rácáfolva talpra állt, és már mind a négy végtagját tudja használni. Vagyis a futballban minden megtörténhet. Ez jó jel az Óriásoknak: akár Góliátokból is válhatnak Dávidok.

Jelenet a New England Patriots-New York Jets mérkőzésből: a nagy találkozás
Jelenet a New England Patriots-New York Jets mérkőzésből: a nagy találkozás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.