Amerikai-lengyel megállapodás a rakétatelepítésről

A lengyel külügyminiszter Washingtonban bejelentette: sikerült elvi megállapodásra jutni az Egyesült Államokkal a Lengyelországba telepítendő amerikai rakétaelhárító rakétarendszerről.

Amerikai vezetőkkel, köztük vendéglátójával, Condoleezza Rice külügyminiszterrel folytatott pénteki tárgyalásai után Radek Sikorski azt mondta: elégedett, hogy az Egyesült Államok kész foglalkozni azokkal a biztonsági problémákkal, amelyeket országa vetett fel a rakétatelepítésről kötendő megállapodás részeként.

A felek nem közölték a megállapodás részleteit, de közös sajtóértekezletükön Rice kijelentette: Washington megérti, hogy Lengyelország korszerűsíteni szeretné a védelmét, főképp a légvédelmet. "Ez olyasvalami, amit támogatunk, mivel növeli a velünk szövetséges Lengyelország képességeit" - tette hozzá.

Sikorski annyit mondott, hogy folytatódnak az egyeztetések, a szakértők még dolgoznak a részleteken. A megállapodás nyomán az Egyesült Államok 10 elfogó rakétát telepít Lengyelország területére. A miniszter nyilván a várható orosz aggodalmak elhárítására közölte, hogy az amerikai rakéták az európai rakétavédelmi rendszer részét fogják képezni.

Azt is közölte, hogy a megerősítendő lengyel légvédelem nem irányul senki ellen. "Azt fogja szolgálni, hogy Lengyelország az Egyesült Államok erősebb NATO-szövetségese legyen, és részt vehessen térségen kívüli műveletekben, közös akciókban" - hangsúlyozta.

Legutóbb Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter tárgyalt két hete Washingtonban az amerikai rakétapajzsról. Akkor annyit közölt, hogy az Egyesült Államok hajlandó egyeztetni arról a védelmi ellentételezésről, amelyet Lengyelország kér a rakétatelepítéséért cserébe.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök jobbközép kormánya - amely az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok javítására törekszik - már korábban közölte: azt várja el az Egyesült Államoktól, hogy járuljon hozzá a lengyel légvédelem fejlesztéséhez, ha Varsó együttműködik az amerikai rakétapajzs telepítésében. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.