OMV-MOL fúzió: az osztrák cég bejelentette igényét az EU-nak

Az OMV AG bejelentette az Európai Bizottságnál a MOL-ra vonatkozó összefonódási igényét – közölte lapunkkal az osztrák energiavállalat. Az EU illetékes szóvivőjét péntek reggel nem értük el, hogy ezt megerősítse.

A Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte: "... üdvözli annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság alapos vizsgálatot folytasson az ügy azon – a közép-európai régiót és annak energiafogyasztóit érintő - jelentős verseny-ellenes hatásai vonatkozásában, amelyek egy OMV/MOL egyesülés esetén következnének be".
 (MTI)

Az előzetes versenyjogi vizsgálat könnyebb esetben két hónapot, nehezebb esetben további akár öt hónapot vehet igénybe. Brüsszel jóváhagyhatja, elutasíthatja vagy feltétel(ek)hez kötheti az üzletet.

A mintegy 14 milliárd eurós OMV nemcsak Ausztria, de Közép-Európa legnagyobb vállalata. Tavaly szeptemberben jelentette be igényét a MOL felvásárlására, mégpedig a részvényeseknek jelenleg csaknem negyven százalékos felárat garantálva. Az osztrák cég jelenleg a magyar vállalati részvények mintegy ötödével rendelkezik, és a felének megszerzésére törekszik. A MOL eközben saját részvényeket vásárol.

Az EU belső piaci főigazgatóságán eközben folyik a „Lex Mol” további vizsgálata; a magyar kormány januárban küldte el válaszát arra a brüsszeli megkeresésre, amely novemberben a hazai törvény összeegyeztethetőségét firtatta az uniós joggal.

Brüsszeli tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.