Megtekinthető az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata

Péntek reggeltől megtekinthető az Országgyűlés honlapján (a képviselők adatainál) a képviselők és a tisztségviselők vagyonnyilatkozata. Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozat-tételi határideje csütörtökön járt le.
Orbán Viktornak a könyvéből volt bevétele, Gyurcsány Ferenc több  osztalékot kapott, Kóka János házat, Semjén Zsolt lakást vásárolt,  Dávid Ibolyánál pedig szinte semmi nem változott az egy évvel  korábbi vagyonbevallásához képest. A tavalyi évre vonatkozó  dokumentumokat pénteken tették fel a parlament internetes honlapjára.


A parlament mentelmi bizottsága csütörtök este a távirati irodát  úgy tájékoztatta: az országgyűlési képviselők közül 383-an adták le  határidőre vagyonnyilatkozatukat, egy képviselői státusz Deák András  (KDNP) halála, illetve a közelmúltban eredménytelenül végződött  választás miatt betöltetlen, az MSZP-s Horn Gyula és Toller László  családja pedig jelezte: nem adnak le vagyonnyilatkozatot.

Az, hogy a két szocialista képviselő nem ad le  vagyonnyilatkozatot, azt jelenti: képviselői tiszteletdíjban nem  részesülnek és képviselői jogaikat nem gyakorolhatják, de  mandátumukat ez nem érinti.

Az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló  törvény értelmében ugyancsak vagyonnyilatkozatot kell benyújtania az  Állami Számvevőszék elnökének, a jegybank elnökének, alelnökeinek, a  monetáris tanács és a felügyelő bizottság tagjainak, a legfőbb  ügyésznek és helyetteseinek, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének és  elnökhelyettesének, a Versenytanács tagjainak.

Szintén vagyonnyilatkozatot kell beadnia a Közbeszerzések  Tanácsa elnökének, alelnökének és tagjainak, a Nemzeti  Vagyongazdálkodási Tanács elnökének és tagjainak, illetve az ORTT  elnökének és tagjainak.
A bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint a felsorolt  tisztségviselők mindegyike határidőben eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének.

Pártelnökök vagyonynyilatkozatai

Frakcióvezetők:
Lendvai Ildikó (MSZP) legfrissebb vagyonbevallása szerint 1988-óta, amikor megvásárolta az önkormányzati bérlakást, a főváros V. kerületében van egy 104 négyzetméteres társasházi lakása, amely száz százalékban a tulajdonában van. Egyéb ingatlanja, földje nincs, mint ahogy nagy értékű ingóság, gépkocsi sincs a képviselő tulajdonában. A szocialista politikusnak takarékbetétben 1500 dollár megtakarítása van, értékei között említi könyveit és egyes lakásberendezési tárgyait. Lendvai Ildikónak főállású képviselői jövedelmén kívül más adóköteles jövedelme nincs, gazdasági társaságban nincs érdekeltsége.
A Fidesz frakcióvezetőjének, Navracsics Tibornak vagyonnyilatkozata szerint nincs ingatlan a tulajdonában; a 2006-os vagyonbevallásában még feltüntetett egy 2001-ben vásárolt fővárosi, VII. kerületi 44 négyzetméteres lakást, amelynek egyedüli tulajdonosa volt. Az ellenzéki politikusnak van egy 2006 nyarán vásárolt Renault Cliója, valamint befektetési jegyben 15 millió forintja és 4 millió forint készpénze. 2006-ban még csak négymillió forint megtakarítása volt. A képviselőt hitelintézettel szemben 2007-ben 1.521.295 forint hiteltartozás terhelte - egy évvel korábban ez az összeg még 1.892.600 forint volt. A Fidesz frakcióvezetője képviselői munkáján túl tanít az ELTE Állam és Jogtudományi karán, ahol havi bruttó jövedelme 291.600 forint. Navracsics Tibornak munkájához - a laptop és a mobiltelefon mellett - jár személygépkocsi használat is.
Az MDF frakcióvezetőjének vagyona a tavalyi évben egy Volvo XC 90-es személygépkocsival gyarapodott. Herényi Károlynak 1992 óta van tulajdonában Balatonlellén, egy 360 négyzetméteres telken egy 156 négyzetméteres iker családi ház fele, és tulajdonában van 2005-óta egy Alfa 32-es vitorlás is. Az ellenzéki képviselőnek kétmillió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítása és a 2006-os évi kétmillió forint készpénzzel szemben egymillió forint készpénze volt tavaly. Herényi Károlynak 2006-ban ötmillió forint tartozása volt pénzintézettel szemben, ami tízmillió forintra nőtt egy év elmúltával. Az MDF frakcióvezetője Skoda Octavia típusú szolgálati autóval rendelkezik.
Kóka János, az SZDSZ elnök-frakcióvezetője  és Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője vagyonnyilatkozatáról lásd összefoglalónkat a pártelnököknél.
Lényegében nem változott Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök vagyonnyilatkozata a tavalyi dokumentumhoz képest: a  miniszterelnök továbbra is csak egy 50 négyzetméteres pápai lakás  tulajdonosa, ahol édesanyja él. Autója nincs.
Kormányfői fizetése ugyanannyi volt, mint 2006-ban, havi 1  millió 435 200 forint. Az Altus Rt. a korábbi éveknél több, bruttó  110 millió forint osztalékot fizetett neki 2006-ban.
A kormányszóvivő csütörtökön közölte, hogy a miniszterelnök  35.632.976 forint adót fizetett be a 2007-es jövedelmei után. Az MTI  számításai szerint Gyurcsány Ferenc nettó osztalékjövedelme 2007-ben  82,5 millió forint volt. A korábbi évek vagyonbevallásai szerint az  Altus Rt. 2006-ban bruttó 84 millió, 2005-ben bruttó 87,6 millió  osztalékot fizetett neki.
Gyurcsány Ferenc - hasonlóan a korábbi évekhez - tavaly is  átutalta miniszterelnöki és képviselői tiszteletdíját civil  szervezeteknek, illetve alapítványoknak, összesen csaknem 14 millió  forintot. A vagyonbevallás szerint nincs megtakarítása, és a  feleségével közös számlán sincs annyi pénz, amennyi a hathavi  képviselői alapdíj - ez az a határ, amely fölött fel kell tüntetni  az összeget a nyilatkozatban.
A nyilatkozatban szerepel az is, hogy az ARK Zrt. - amelyben  nyolcszázalékos részvényes volt - előbb kft.-vé alakult, majd 2007  december 31-gyel beolvadt az Altus Zrt.-be, amelynek száz  százalékban Gyurcsány Ferenc a tulajdonosa.

Orbán Viktor vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy a Fidesz  elnökének tavaly 12 millió forint bevétele volt könyvkiadásból, és  ugyanennyi helyezett el takarékszámlán.
A Fidesz elnökének megvan még mind az öt belterületi földje  Felcsúton, amelyek összterülete több mint ötezer négyzetméter. A  földet 50 évre ingyenes használatba adta helyi alapítványoknak,  többek között a Felcsúti Utánpótlás Alapítványnak.
A Fidesz elnöke ugyanabban a XII. kerületi családi házban él,  mint 2005-ben, ez feleségével közös tulajdon. Még megvan a 2001-ben  vásárolt VW Golfja is.      A házra 2002-ben felvett 20 milliós  hitelt törleszti, azt konkrétan nem jelölte meg, mekkora a  tartozása. Másfélmillió forint készpénze van a feleségével közös  számlán, és majdnem 3,5 millió forintnyi követelése.
Orbán Viktor pártelnöki fizetése 2006 óta nem emelkedett,  jelenleg bruttó 723 ezer forint havonta, és kapja a törvény szerint  járó képviselői tiszteletdíjat is.

Dávid Ibolyának, az MDF elnökének vagyoni helyzete a bevallás  szerint lényegében változatlan: társtulajdonosa két II. kerületi  lakásnak és egy Zamárdiban lévő nyaralónak. Megtakarítása nincs,  hitele - 2006-os bevallásához képest - felére, hatmillió forintra  csökkent. A pártelnök vagyonbevallásából idén sem derül ki, hogy  2007-ban mennyit keresett pártelnökként. Képviselői fizetését sem  tünteti fel a dokumentumban, de a szabályok szerint erre nincs is  szükség.

Kóka Jánosnak, az SZDSZ elnökének négyezer négyzetméternyi  területen van egy több mint hatszáz négyzetméteres, befejezés előtt  álló családi háza, amely felerészben az övé. A vagyonnyilatkozat  szerint ezt 2007 decemberében vette, és még 69 millió forintot nem  fizetett ki a vételárból annak a cégnek, amelynek 51 százalékban ő a  tulajdonosa. Ezen kívül megvan még a verőcei nyaralója, és van egy  garázsa is a XII. kerületben.
Nagyjából 55 millió forintnyi óvadéki betéttel rendelkezik, 50  ezer dollárja van értékpapírban. Hárommillió forint készpénzt  jelzett a vagyonbevallásban, és csaknem 38 millió követelése van.  Kóka János - aki pártelnökként nem vesz fel fizetést -  lakberendezési és dísztárgyakat, valamint háztartási elektronikai  eszközöket jelölt meg a vagyonnyilatkozatában.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke tavaly októberben a már meglévő II.  kerületi 123 négyzetméteres lakás mellé - amelyet felerészben  birtokol - vásárolt ugyanabban a kerületben egy 42 négyzetméteres  lakást, amelynek szintén felerészben a tulajdonosa. Emellett  továbbra is haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi nyaralóra.  Autója nincs, de antik bútorokat feltüntetett a bevallásában. Nem  szerepel viszont a dokumentumban a rendjelgyűjteménye, amelyet  2006-ban még feltüntetett.
Semjén Zsoltnak egymillió forint készpénze van, és tavaly  felvett ötmillió forint hitelt. Pártelnöki fizetést nem kap, egyetemi vizsgáztatásból nagyjából 30 ezer forint jövedelme volt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.