Draskovics-közeli javaslatokat tett le az asztalra a VOSZ

A bérek felbruttósítását, majd tehercsökkentést javasol a Vállalkozók Országos Szövetsége. A VOSZ szerint az élőmunka-terhek ilyen csökkentése átláthatóbbá tenné a rendszert, növelné a versenyképességet, és közelebb hozná a kereseteket az uniós átlaghoz.

A szervezet javaslata - amely szerint a bruttóba értsék bele a munkáltató által kifizetett járulékot is - közel áll a Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter csapatában megfogalmazott korábbi elképzeléshez. Mint megírtuk: a versenyképességről és az adórendszerről szóló koalíciós egyeztetés elé több testület készítette el saját javaslatát - a pénzügyi tárcán és Draskovics csapatán kívül állítólag a kormányfő tanácsadói, a gazdasági tárca és a szabad demokraták is készültek önállóan, ezenkívül még a terítéken szerepel a szakértőkből álló Gazdasági Versenyképességi Tanács csomagja is. Utóbbi a legdurvább: 8-10 százalékpontos járulékcsökkentést, az szja-kedvezmények eltörlését, áfa-emelést (néhány esetben csökkentést) javasol. A PM csak kisebb módosításokat tartott eredetileg elképzelhetőnek, a szabad demokraták egykulcsos adót szerettek volna, míg a kormányfő környezetében állítólag a kedvezmények növelésére tettek javaslatot. A VOSZ mindenesetre tegnapi elnökségi ülésére meghívta Veres János pénzügyminisztert és Draskovics Tibort is. Veres új részleteket itt sem árult el a tervekről, csak annyit, amit korábban: szerinte 200 milliárdos a mozgástér, direkt adókönnyítésre százmilliárd forint juthat. (Ez talán egyszázalékos járulékcsökkentésre ha elegendő.)

Az elnökségi ülés után kiadott VOSZ-közlemény egyébként kiáll a reformok folytatása mellett, támogatja a költségvetési hivatal létrehozását. Ismét - a szervezet korábbi véleményével egyezően - létszámcsökkentést követel a közigazgatásban, és - újdonságként - kéri a 4-es metró beruházásának vizsgálatát, tekintettel arra, hogy Spanyolországban egy tízszer hosszabb, hatszor több megállót tartalmazó metró csak két és félszeresen került többe az itteninél.

Demján Sándor VOSZ-elnök, Draskovics Tibor és Veres János a tegnapi rendezvényen
Demján Sándor VOSZ-elnök, Draskovics Tibor és Veres János a tegnapi rendezvényen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.