Medián a népszavazásról: aktivizálódó nemek

Túlnyomó többségben vannak ugyan az "igen" támogatói a népszavazás mindhárom kérdésében, aktivizálódni látszik viszont a nemmel válaszolók tábora. Egyértelműen csökkent viszont azok aránya, akik szerint egy sikeres referendum után a kormánynak le kell mondania - ez derül ki a Medián legfrissebb kutatássorozatából.

A cég az év első hónapjában három reprezentatív felmérést végzett. E szerint az első és harmadik hétvége között nem történt jelentős változás a díjak eltörlését támogatók arányában: mindhárom kérdésben közel kétharmados fölényben vannak az igenek. A nemmel szavazók aránya jócskán elmarad ettől, ám két hét alatt számottevően növekedett - főleg a felsőoktatási tandíj és a vizitdíj ügyében. A kérdés elsősorban az, hogy meglesz-e a három témában az eredményességhez szükséges bő kétmillió igen szavazat. A felmérés szerint két hét alatt a tandíj esetében 32-ről 37, a vizitdíjéban 41-ről 44, a napidíj ügyében pedig 37-ről 46 százalékra nőtt a "biztos szavazók" aránya.

A Medián szerint jelentős fordulat történt a közhangulatban: január elején még többségben voltak, akik szerint egy sikeres népszavazás után a kormánynak le kell mondania, két héttel később viszont már ennek az ellenkezőjét gondolták többen. Ez a hangulatváltozás egyrészt megkönnyítheti azoknak a kormánypárti szavazóknak a dolgát, akik marasztalnák a kormányt, de szívesen leszavaznák a díjakat - hangsúlyozza a Medián jelentése.

A piac elutasítaná a Fidesz kezdeményezését

Egyértelműen az tenné a legjobbat a pénzpiaci hangulatnak, ha a népszavazáson elutasítanák az emberek a Fidesz kezdeményezését a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére - ez derül ki a Portfolio.hu által végzett körkérdésből, amire hazai és külföldi piaci szereplők válaszoltak. A megkérdezett 16 elemző és bróker ugyanakkor a nemek győzelmére nem lát reális esélyt, így többnyire úgy fogalmaztak, hogy az lenne a piaci hangulat számára a legjobb, ha nem lenne érvényes elutasítása a díjaknak. Többen is kiemelték, hogy a hatás elsősorban a szavazás üzenet jellegén alapul. Azzal kapcsolatban azonban jóval nagyobbak a véleménykülönbségek, hogy a piacon milyen hatások várhatók. Földrengésszerű mozgásokra senki nem számít, ám a válaszok erősen szóródnak, főként attól függően, hogy a politikai hatásokat mennyire gondolják súlyosnak. Mivel komolyabb költségvetési hatása várhatóan nem lesz, a népszavazás alapvetően a reformfolyamat megítélését ronthatja - mondta a Portfolio.hu-nak az egyik megkérdezett. Másikuk úgy fogalmazott: ha valaki rendet akar tenni az országban és a költségvetésben, akkor a népszavazás bármelyik kimenetele mellett is meg tudja tenni, ha meg nem akar, akkor amúgy sem fog. A piac ma egyetért abban, hogy előre hozott választásokra nem kell számítani, Gyurcsány Ferenc helyzetét viszont sokan látják bizonytalannak.

Népszavazás 2008: Filmszínház  címmel indít "vándormozit" az SZDSZ, amivel március 7-ig járják az országot
Népszavazás 2008: Filmszínház címmel indít "vándormozit" az SZDSZ, amivel március 7-ig járják az országot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.