Papp Edina lemond Mehmet Karcsiról?

Két nappal azután, hogy a szabadkai bíróság fölmentette a drogcsempészet vádja alól, Papp Edina bejelentette: ha Mehmet Karcsi úgy dönt, hogy az édesapjával szeretne élni, tudomásul veszi a döntését.

Mehmet Karcsi édesanyja, Bogosné Papp Edina csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be: kész lemondani fiáról, ha ő inkább török édesapjával kíván élni. Könnyeivel küszködve mondta, hogy a gyerek érdekei számára mindennél előbbre valók, ezért sem jogi, sem érzelmi akadályt nem gördít az elé, hogy fia - ha akar - a jövőben az apjával élhessen. Még akkor sem, tette hozzá egy újságírói kérdésre válaszolva, ha az apa esetleg külföldre viszi a 11 éves fiút.

Papp Edina most először állt a sajtó elé azt követően, hogy a Szabadkai Kerületi Bíróság kedden felmentette a kábítószer-csempészet vádja alól. "Beleőrülnék, ha ki kellene mondanom, hogy a fiam tette a drogot a kocsinkba", mondta Papp Edina, majd sietve hozzátette, nem jelenti fel és más lépéseket sem tervez elvált férje ellen. Pedig okkal feltételezheti, hogy épp az ő felbujtására rejtett el drogot a fia a család autójába, mielőtt Szabadkára indultak volna ruhát vásárolni.

Papp Edina felidézte, hogy volt férje, Mehmet Tüysüz 2004 nyarán egy láthatást követően hamis útlevéllel Törökországba csempészte közös gyermeküket, Karcsit. Három évbe telt, mire az Egymásért Egy-Másért Alapítvány közreműködésével rátalált és hazahozta. A fiú azonban - egy pszichológus szakvéleménye szerint - addigra már annyira az apa befolyása alá került, hogy képtelen volt visszailleszkedni magyar családjába.

- Más gyermeket kaptam vissza, mint akit 2004 nyarán elszakítottak tőlem. Minden tudásom és anyai szeretetem ellenére sem tudtam segíteni neki a visszailleszkedésben - mondta Papp Edina. (Karcsit jelenleg egy pszichiátrián kezelik.)

A gyermek után Magyarországra érkezett és feladta magát a hatóságoknak Mehmet Tüysüz. Miután felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság Karcsi külföldre csempészéséért, bejelentette, harcolni fog a gyermekéért.

- Október-november táján a belgrádi Tv3-tól felhívtak, hogy szeretnének egy riportot forgatni velünk az elmúlt évek kálváriájáról - emlékezett viszsza Papp Edina. - Három órát vártunk Palicson a stábra, de nem jöttek. Két héttel később volt férjem környezetéből felhívott egy hölgy, Tímea, hogy figyeljek a gyerekre, mert valami készül. Később azt üzente SMS-ben, hogy bár szeretne, nem mer segíteni. Két gyermeke van, félti őket.

Papp Edina arra gondolt, hogy volt férje újra megkísérli elszakítani tőle a fiát. Figyelte, kísérte, de arra, ami történt, nem számított. November 13-án, a határ szerb oldalán - telefonbejelentés nyomán - határőrök kutatták át a kocsijukat; 80 szem ecstasyt és alig több mint öt gramm amfetamint találtak elrejtve.

Már Papp Edina és férje letartóztatásakor felmerült a gyanú, hogy Mehmet Tüysüznek köze lehet a történtekhez. A nagymama által felkért igazságügyi informatikai szakértő erre talált is bizonyítékot Karcsika laptopjában, amit azt követően kapott az Egymásért alapítványtól, hogy visszahozták őt Magyarországra.

Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumi elnöke (aki ellen tavaly, egy héttel Karcsi hazahozatala után milliárdos csempészet gyanújával indított eljárást a vám- és pénzügyőrség) a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: volt rendőrtisztként felhívta egykori kollégáit, ők ajánlottak nekik igazságügyi szakértőket, akik megvizsgálták Karcsika laptopját. A gépet a kisfiú használhatatlanná tette, a szakértő azonban a törölt file-ok között megtalálta annak a chatelésnek a nyomait, amelynek keretében Karcsi egy máig azonosítatlan, Imre nevű kapcsolatát megkérte: mondja meg apjának, hogy a tervezettnél két nappal korábban mennek Szabadkára, valamint, hogy elhelyezte a csomagot a kocsiban.

A szakértő a sajtótájékoztatón elismerte: azt nem vizsgálta, hogy manipulálták-e a gépet (azaz, hogy nem utólag tette-e valaki a merevlemezre a kérdéses file-okat), miként azt sem, hogy mikor és hogyan rongálták meg a gépeket. A memóriából kimentett beszélgetés adatait nem vetette össze az internetszolgáltató adatforgalmi naplójával, igazolandó, hogy Karcsi gépe a kérdéses időben tényleg felcsatlakozott a világhálóra. Bár más igazságügyi szakértők szerint a vizsgálat e hiányosságok miatt aggályos is lehet, a szabadkai bíróság elfogadta perdöntő bizonyítékként.

Papp Edina nem kívánja tovább vizsgáltatni a laptopot. Nem tesz feljelentést sem. A területileg illetékes Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre azt közölte: ha a szerb hatóságok megkeresik őket, foglalkoznak az üggyel. A sajtóban tárgyalt kérdést, vagyis a számítógépes levelezésből kisejlő bűncselekményt, jelesül azt, hogy Karcsit édesapja bűncselekményre használta fel, s ehhez drogot adott át neki, a szerb hatóságok előtt zajló eljárás előzményének tekintik.

Papp Edina még Szabadkán - vette a kabátját
Papp Edina még Szabadkán - vette a kabátját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.