GMO: Brüsszel beperli Lengyelországot

Az Európai Bíróságon indít pert Lengyelország ellen az Európai Bizottság, mert a lengyel kormány a genetikailag módosított (GMO) magvak forgalmazásának teljes tilalmával megsérti a hatályban lévő uniós szabályozást.

A brüsszeli bizottság csütörtöki közleménye szerint a testületnek nem volt más választása, miután az előírt rendnek megfelelően már kétszer hivatalosan figyelmeztette Lengyelországot, hogy eljárása nem felel meg az uniós előírásoknak, amelyek több tekintetben harmonizálják a génmódosított magvak használatát és kereskedelmét. A lengyel kormány válaszaiban megerősítette, hogy szándékában áll fenntartani a nemzeti tilalmat.

Az EU-ban jelenleg a legnagyobb vitát kiváltó kérdések közé tartozik a genetikailag módosított termékek kezelése, a téma jelentősen megosztja a tagországokat. Magyarország is abba a csoportba tartozik, amely egyelőre nem kívánja engedélyezni ilyen típusú növények termesztését.

Lengyelország megpróbált felmentést, derogációt kérni a vonatkozó uniós szabályok alól, de Brüsszel eddig ezt elutasította.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.