Toller ezután nem kap képviselői tiszteletdíjat

Toller Tünde nem adja be az idén férje vagyonnyilatkozatát, így a kómában lévő Toller László februártól már nem kapja meg képviselői tiszteletdíját és költségtérítését. A volt pécsi polgármester felesége tudósítónknak azzal indokolta döntését, hogy elege lett az őt ért támadásokból.

Toller László státusza és járandósága körül a múlt év második felében robbant ki vita. Ismert, hogy a szocialista politikus 2006. június 19-én közúti balesetet szenvedett, s azóta kómában van.

Parlamenti mandátumát csak akkor vesztené el, ha cselekvőképtelenné nyilvánítanák. Ezt az eljárást január elején - egy névtelen levél hatására - elindította a gyámhivatal, s várható, hogy Tollert három-négy hónapon belül cselekvőképtelenné nyilvánítják, majd kerületében időközi választást írnak ki.

Toller képviselői tiszteletdíja és költségtérítése miatt a Deport 56 a közelmúltban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen: a szervezet szerint Toller már 2007-ben sem kaphatta volna meg ezeket a juttatásokat, ám megkapta, s ezért valakit felelősség terhel.

A Deport 56 arra építi álláspontját, hogy a képviselői jövedelem csak annak jár, aki leadja éves vagyonbevallását, már pedig ezt Toller tavaly nem adhatta be. (A vagyonbevallást egyébként a politikus felesége adta le - a sajátjával együtt -, és a férjéét is Toller Tünde írta alá.)

Géczi József Alajos, a parlament mentelmi bizottságának elnöke úgy vélte, hogy a vagyonnyilatkozatot nem kell aláírni, így a feleség által beküldött bevallás elfogadható volt a T. Ház számára. Az eljárás jogszerűségét sok jogász vitatta, mivel szerintük egy nyilatkozat az érintett szignója nélkül érvénytelen.

Toller Tünde a fenti vitákat megelégelve döntött úgy, hogy az idén nem küldi be férje vagyonnyilatkozatát, így a család elesik Toller László mintegy havi 600 ezer forintnyi képviselői járandóságától.

A képviselőnek februártól 200 ezer forint táppénz jár, amit azért kap, mert a balesetet Pécs polgármestereként, a szolgálati autójában szenvedte el. A polgármesteri táppénz folyósíthatósága június 19-én lejár, azt követően elindulhat az 57 éves Toller László leszázalékolása és nyugdíjazása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.