Inter-Mezzo

Tegnap délután dőlt el, kik énekelhetnek majd az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval nevű produkció öt opera-előadásában. A "kiválasztottak" között van, többek között, ír, horvát, francia, amerikai és szír énekes is, valamint a hazai mezőnyből Bódi Mariann, Beöthy-Kiss László, továbbá a Budapesten rendszeresen fellépő Yang Li.

Szeged, Bréma, New York, Gdansk és Rennes operái adnak helyet az első Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű produkciónak. A selejtezőre több mint háromszázötvenen jelentkeztek, közülük tizenhét magyar és hatvan külföldi művészt választottak ki a szegedi második fordulóra. A három napig tartó válogatáson a rendezők - Michael Sturm, Julia Haebler, Alföldi Róbert, Telihay Péter és Balázs Zoltán - először meghallgatták a jelölteket, majd workshopon emelték ki azokat, akikkel szeretnének együtt dolgozni. (Az is előfordult, hogy egy-egy rendező olyan művészt választott munkájához, aki nem is erre a műre jelentkezett.)

A verseny harmadik fordulója két hétig tart majd novemberben a Szegedi Nemzeti Színházban. Itt derül ki, melyik lesz az év nyertes produkciója, a Sturm rendezte Adriana Lecouvreur, a Haebler által színpadra állított Raoul, Alföldi rendezésében A salemi boszorkányok, a Telihay Péter fémjelezte Lukrécia meggyalázása vagy A vámpír Balázs Zoltántól.

Az előadások között lesz ősbemutató is, Kunze és Kingsley operája, a Wallenbergről szóló Raoul. A szövegíró, Michael Kunze - aki jelen volt a tegnapi eredményhirdetésen is - Mozart! és Elisabeth című musicaljeivel vált ismertté Magyarországon. Az Arthur Miller művéből készült Ward-operát, A salemi boszorkányokat Alföldi Róbert állítja New York-i színpadra. Zenéjét leginkább a kortárs opera és az amerikai musicalek keverékeként ítélte meg. A színész-rendező a Nemzeti Színház új direktoraként jövőbeni együttműködést ajánlott a fesztiválnak. Telihay Péter a ritkábban játszott Britten-művet, a Lukrécia meggyalázását állítja színpadra. A rendező legutóbb a színművészeti főiskolán rendezett operát: ez a műfaj gyerekkora óta kíséri, de eddig jobbára elkerülte. Telihay a válogatás nehézségeiről azt mondta: két énektechnikailag nehéz szerep van a darabban. Lukréciáét emelte ki, amely egy fiatal művésztől olyan tudást követel, amelyet kevesen birtokolnak. A nem elhanyagolható szempontok között szerepelt még, hogy kik lesznek a kiválasztott énekes partnerei.

Balázs Zoltán Marschner A vámpír című romantikus operájához keresett szereplőket. A főszereplő a karakteres arcú tehetség, a szír Nabil Suliman lett. Az első bemutató a prózaként és operaként is jól ismert Adriana Lecouvreur lesz a Szegedi Nemzeti Színházban. A rendező, Michael Sturm magyar énekest is választott az egyik fontos szerepre: Bódi Mariannát.

Beöthy-Kiss László a Raoulban, a budapesti Zeneakadémián végzett és a hazai színpadokon is népszerű Yang Li a Lukréciában kapott szerepet.

A fesztivál gálaestjét a harminchét országban fogható, legnagyobb klasszikus és dzsesszzenei csatorna, a Mezzo Televízió is közvetíti.

A jelmezekhez vesznek méretet. Képünkön az Adriana Lecouvreurt játszó Kristin Sampson, mellette Yang Li
A jelmezekhez vesznek méretet. Képünkön az Adriana Lecouvreurt játszó Kristin Sampson, mellette Yang Li
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.