Átcímkézett hivatalnokok

A közszféra létszámhelyzetét bemutató hétfői cikkünkben arról írtunk, hogy két év alatt 90 ezerrel csökkent a közintézményekben dolgozók száma, a pedagógusoké viszont - meglepetésszerűen - növekedett. A KSH gyorsjelentéséből ugyanis az derült ki, hogy míg a közigazgatásból 68200-an, az egészségügyből pedig 27 ezren távoztak, az oktatásban ma tízezerrel több az alkalmazott. Utánajártunk, mitől nőtt 2005 júniusa óta 238,9 ezerről 248,9 ezerre az oktatási szférában a létszám.

A válasz meghökkentő. Kiderült ugyanis, hogy a közigazgatásból, leginkább az intézményfenntartó önkormányzatoktól 30 ezer alkalmazott szakfeladat-átsorolás következtében tavaly óta az oktatási ágazatba, vagyis papíron más területre került át. Többségük fizikai munkás, gondnok, vagyonkezelő, illetve gazdasági vezető. Az általunk megkérdezett önkormányzati vezetők, közöttük helyi polgármester is úgy nyilatkozott: annyi történt, hogy az intézményi struktúra változása - például a falusi iskolák összevonása, a kistérségi társulások megjelenése - lehetőséget adott arra, hogy bizonyos szaktevékenységek művelői - ilyen a gazdasági vezető, illetve ügyintéző is - az önkormányzatok állományából átkerültek az intézményekbe. Vagyis az irányítás ezentúl nem a jegyző, hanem az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

Az oktatási tárcánál lapunk megkeresésére megerősítették, hogy valójában nem a pedagógusok száma emelkedett, hiszen a minisztérium adatai szerint a közoktatásban a 2005-2006-os tanévben még 163261 volt a tanári létszám, a mostani tanévben pedig már csak 157149. A felsőoktatást eddig elkerülte az elbocsátási hullám. A statisztikai hivatal jelentésében kimutatott létszámnövekedést a tárca illetékese is azzal magyarázza, hogy egyes szakfeladatok, amelyeket eddig a közigazgatáshoz soroltak, az oktatási ágazathoz kerültek.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Árok Antal is arra hívta föl a figyelmet, hogy a statisztikai hivatal adatai nemcsak a pedagógusokat, hanem a technikai alkalmazottakat is az oktatási ágazatban jelenítik meg. Utalt arra, hogy az előző tanévhez képest a mostaniban csaknem nyolcezerrel kevesebb a főállású pedagógus. Az iskolák visszajelzése szerint úgy tízezer álláshely szűnt meg a közoktatási intézményekben.

A KSH főosztályán Kovácsné Balázsfalvi Ágnestől megtudtuk: a közintézményeknél szakfeladatokat ellátó dolgozók a statisztikailag is az alaptevékenységüknek megfelelő szakágazathoz kerültek. Emiatt jelent meg az oktatás területén a pluszlétszám, ami egyúttal hiányzik a közigazgatásból. Onnan tehát nem a reform eredményeként, hanem módszertani okokból kerültek ki, miközben ugyanazt csinálják, mint eddig, és ugyanott.

Új lehetőség: a figura színe változása
Új lehetőség: a figura színe változása
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.