Schwarzenegger McCain elnökjelöltségét támogatja

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó csütörtökön bejelentette, hogy a republikánus John McCain szenátor elnökjelöltségét támogatja.

A legnagyobb népességű, 36 milliós szövetségi állam republikánus kormányzója mindössze néhány nappal a február 5-i szuperkedd előtt jelentette be McCain támogatását. Jövő kedden több mint 20 államban döntenek a választók, melyik politikus jelöltségét támogatják.

Schwarzenegger amerikai hősnek és rendkívüli vezetőnek nevezte a Kaliforniával szomszédos Arizona 72 éves szenátorát. Hangsúlyozta: McCain a szenátusban már többször bizonyította, hogy a cselekvés érdekében képes a kétpárti együttműködésre.

Schwarzenegger méltatta a vietnami veterán McCain "nemzetbiztonsági érdemeit", valamint azt, hogy a környezetvédelem következetes támogatója.

John McCain kijelentette: Arnold Schwarzeneggernek, amikor az Egyesült Államokba érkezett, az erején, tehetségén és ambícióján kívül nem sok mindene volt, ma pedig Kalifornia kormányzója. Mindenki számára példa ez az igazi amerikai sikertörténet - mondta.

A szenátor arra a kérdésre, hogy mi értelme van az amerikaiak harcának Irakban, kifejtette: a radikális iszlám szélsőségesség, az al-Kaida terrorszervezet elleni küzdelem fő frontja Irak. Mint mondta, súlyos következményekkel járt volna, Amerikának ma már az egész Közel-Keleten harcolni kellene, ha a demokraták követelése alapján fél évvel ezelőtt megtörténik a csapatkivonás.

A sajtótájékoztatón, - amelyet a környezetvédelem ügyét támogatva egy Los Angeles-i napelemgyárban tartottak - jelen volt Rudy Giuliani is. A volt New York-i polgármester, miután meglepően gyengén szerepelt az eddigi előválasztási fordulókban, előző nap közölte, hogy kiszáll az elnökjelöltségért vívott harcból. Giuliani is McCain jelöltségét támogatja.

Az őszi jelöltállító konvencióra sok delegáltat adó Kalifornia kormányzójának támogatása fontos McCain kampánya számára. A republikánus jelöltségre rajta kívül Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó pályázik a legnagyobb eséllyel. Megfigyelők arra számítottak, hogy Schwarzenegger már sokkal korábban McCain mögé áll, aki több millió dollárnyi támogatást szerzett a kormányzónak 2006-os újraválasztási kampányához. Schwarzenegger a várakozásokkal szemben egy hete még cáfolta, hogy McCaint támogatná. Azóta egy fontos dolog történt: Giuliani a vereséggel felérő floridai harmadik helye után kiesett a versenyből. A kormányzó azt a kérdést, hogy miért csak most jelentette be McCain támogatását, úgy ütötte el: "tulajdonképpen mindenről Giuliani tehet".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.