Politikusok kapták volna a kenőpénzt?

18 millió forint kenőpénzt kért Berecz Károlytól, a Műárt-Press Kft. vezetőjétől a Terézvárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója, K. Péter. Berecz Károly szerint K. csak a politikusok kérését továbbította - írja az Index. Mint arról beszámoltunk, K. Pétert a vagyonkezelő igazgatósági ülésén vette őrizetbe a rendőrség január végén.

A történet 2002-ben kezdődött, amikor a VI. kerületi önkormányzat 600 ezerről kétmillió forintra emelte a Bajcsy-Zsilinszky úti üzlet bérleti díját. A bérlő Műárt perre ment, ám a bíróság az önkormányzatnak adott igazat, és visszamenőleg is kötelezte a céget az emelt bérleti díj kifizetésére. A Műárt ekkor az adóssággal együtt eladta a céget Berecznek. Az immáron Műárt-Pressre átnevezett cég új vezetője 2006-ban kezdett tárgyalásokat a vagyonkezelő vezetőjével. Az előszerződés megkötése után azonban K. Péter - Berecz állítása szerint - négyszemközti beszélgetésre hívta a cégvezetőt azzal, hogy 18 millió forint csúszópénzt kérjen a döntéshozók számára a végleges szerződés aláírása előtt - olvasható az internetes portálon.

Az ügyvezető ebbe nem ment bele, viszont sajtónyilvánossággal fenyegette meg K. Pétert, aki válaszul azt mondta: mégis aláírják a szerződést. A Műárt-Press Kft. azonban a szerződéskötés után sem tudta kötelezettségeit teljesíteni. A VI. kerületi vezetők - mondja Berecz - újra zsarolni kezdték. A pénz átadásának tervezett időpontjában azonban Berecz helyett a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei jelentek meg. A hatóság "gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetéssel" gyanúsítja K. Pétert, egy másik személyt pedig bűnsegédlettel. A bíróság a gyanút megalapozottnak találta, a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Berecz - állítása szerint - az előszerződés megkötése után felvette a kapcsolatot Verók István polgármesterrel, aki azonban Bajor Zoltán alpolgármesterhez irányította. Bajor érdeklődésünkre közölte: végig azon az állásponton volt, hogy a június 30-i testületi döntés szerint kell eljárni, vagyis ha Bereczék 30 napon belül befizetik a 70 milliós bérleti díjat, akkor elengedik a kamatot, azaz a húszmillió forintot, egyébként nincs miről tárgyalni. A kabinetüléseken többször is kifejtette: világosan látszik, hogy a Műárt-Press nem tud fizetni, kár húzni az időt, az ingatlant mielőbb értékesíteni kell.

Verók István polgármester lapunknak azt mondta: az Index cikke több pontban sem felel meg a valóságnak, ezért megnézik, milyen jogi lépéseket tegyenek a netes portál ellen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.