Közgazdász Életműdíjjal tüntették ki Kornai Jánost

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 80. születésnapja alkalmából Közgazdász Életműdíjat adott Kornai János akadémikusnak, amelyet a miniszterelnök jelenlétében Kádár Béla, az MKT elnöke nyújtott át Budapesten.

 

Kornai János sohasem hagyta magát befolyásolni izmusok által, szellemi függetlensége megőrzése mellett mindig a saját útját járta - jellemezte a kitüntetettet Kádár Béla. Az MKT elnöke a világhírű közgazdászt, az amerikai Harvard Egyetem korábbi tanárát a Collegium Budapest emeritus professzorát méltatva elmondta: Kornai János a szocializmus teljes analízise után remélhetőleg most a kapitalizmus jellemzőit is képes lesz feltérképezni.

A Várakozások, közhangulat, realitás címmel tartott előadásának bevezetőjében Kornai János egy 2005-ben készült hazai közvélemény kutatást kapcsán elmondta: a megkérdezettek 41 százaléka jobbnak ítélte a régi rendszert, azaz a szocializmust, miközben a kapitalizmusra 32 százalék szavazott. A válaszolók 27 százaléka egyformának ítélte a két rendszert.

A kapitalizmus rendszerspecifikus pozitív vonásai közül - a témát világméretekben kezelve - a professzor kiemelte a dinamizmust, az innovációt és a vállalkozást - ez utóbbit a kapitalizmus egyik legfontosabb mozgatóerejének nevezve.

A professzor előadásában felsorolt 40 olyan technikai innovációt - a frizsidertől a mobil telefonig - amit a kapitalizmus hozott létre, miközben a szocializmus egyetlen civil találmányra sem volt képes, legfeljebb lemásolta azokat gyengébb minőségben.

Kornai János szerint a kapitalizmus másik, ugyancsak pozitív vonása, hogy ott az eladók versenye, azaz a vevők piaca valósul meg, szemben a szocializmussal, ahol a vevők mindig kiszolgáltatottak. A kapitalizmus pozitív rendszerspecifikus eleme a rugalmas tőkepiac is, amely lehetővé teszi a tőkéhez való hozzájutást.

A kapitalizmus rendszerspecifikus negatív vonása a munkanélküliség - fogalmazott Kornai János, hangsúlyozva, hogy amíg a szocializmust a krónikus munkaerőhiány jellemzi, addig a kapitalizmust a krónikus munkaerőtöbblet. Ez az említett rendszerek jellemző hosszú távú egyensúlya, tehát oktalanság teljes foglalkoztatottságról beszélni a kapitalizmusban.

A kutatások azt bizonyítják, hogy minél gyorsabb az innováció, a termékek cseréje, az új technológiák bevezetése, a profittermelésre pozitívan ható tényező, annál inkább kialakul a strukturális munkanélküliség - magyarázta Kornai János.

 

(MTI)

Gyurcsány Ferenc gratulál Kornai János professzornak
Gyurcsány Ferenc gratulál Kornai János professzornak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.