Moszkva 82 tonna fűtőanyagot szállított az épülő iráni atomerőműbe

Megérkezett Iránba az utolsó szállítmány orosz nukleáris fűtőanyag - jelentették be hétfőn Moszkvában.
Az iráni busehri atomerőmű építésével megbízott orosz Atomsztrojekszport szóvivője, Irini Jeszipova közölte: Moszkva összesen 82 tonna nukleáris fűtőanyagot szállított a közel-keleti országba.

Oroszország tavaly december 17-én kezdte meg a fűtőanyag célba  juttatását. A busehri atomerőmű várhatóan ez év nyarán kezdi meg  működését.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hétfőn Teheránban tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy komoly következményei lesznek az újabb ENSZ-szankcióknak.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország a  múlt kedden Berlinben megállapodott a már korábban elfogadott Irán  elleni szankciók "mérsékelt szigorításában", hogy rábírják Teheránt  az  urándúsítás leállítására. Az újabb szankciókat tartalmazó határozattervezet felszólítja a tagállamokat egyes megnevezett, az iráni atomprogrammal kapcsolatban álló személyek be- és átutazási tilalmára, vagyonuk befagyasztására, és óvatosságra inti az Iránban működő bankokkal együttműködő pénzintézeteket.

A hírügynökségek birtokába jutott szövegtervezetben szereplő szankciókat Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína egyeztette a héten Berlinben. A dokumentum szerint valamennyi tagállamnak meg kell tiltania, hogy a kényes iráni nukleáris tevékenységgel foglalkozó, azokkal kapcsolatban álló vagy ahhoz támogatást nyújtó konkrét, megnevezett személyek beutazzanak vagy átutazzanak a területükön.

A tavalyi BT-határozatban számlabefagyasztással sújtott természetes és jogi személyek névsora újabb nevekkel egészül ki. Az államoknak óvatosan kell eljárniuk az Iránnal való kereskedelemhez nyújtott pénzügyi támogatások, így exporthitelek, hitelgaranciák és biztosítások területén. A határozattervezet felszólítja a tagállamokat, kísérjék figyelemmel a területükön működő pénzintézmények és az iráni bankok közötti kapcsolatot, különös tekintettel a Melli és a Szaderat bankokra. Az államoknak ellenőrizniük kell az iráni légi teherszállító és hajózási vállalat által szállított, Iránból érkező, illetve az oda tartó teherszállítmányokat, amennyiben felmerül a gyanú, hogy azok az ENSZ által tiltott árukat tartalmaznak.

A Biztonsági Tanács várhatóan a következő hetekben dönt a határozattervezetről. A testület péntekre tervezett ülését diplomaták közlése szerint a jövő hét elejére halasztották.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.