Vakolatról álmodik a nyomor

Több mint két éve indult a Magdolna-negyed rehabilitációs programja, ebből azonban Józsefváros (Budapest!) legnyomorúságosabb fertályán egyelőre édeskevés látszik. Igaz, a programból még hátravan több mint 12 év.

A Magdolna-negyed 2005-ben indult szociális rehabilitációs programjának célja: olyan városrészt kialakítani, amely képes befogadni és hosszú távon biztonságos otthont nyújtani a különböző kultúrájú és társadalmi hátterű rétegeknek és generációknak, megszüntetni az ott lakók egyre súlyosabb társadalmi leszakadását, szegregációját. A megoldás: a lakók bevonásával egyedi arculatú, vonzó városrész létrehozása, az épületek lakhatóvá tétele, a közterületek feljavítása, új közösségi, kulturális, szociális hely létrehozása, a lakások korszerűsítése, megfelelő kapacitású csatornahálózat kiépítése, a gáz bevezetése, továbbá a vízórák felszerelése - derül ki sok egyéb mellett a VIII. kerületi vagyonkezelő, a Rév 8 honlapjáról.

A Népszínház utca, a Teleki tér, a Fiumei út, a Baross utca, a Koszorú utca, a Mátyás tér és a Nagyfuvaros utca közti gettón a szép ívű elképzelésekből egyelőre alig látszik valami. A Népszínház utca például nem az a kimondott Disneyland, a Magdolna-negyedből visszanézve mégis kimondottan kellemes világnak tűnik. A Nagyfuvaros utcánál egy egészen más város kezdődik: a járókelő innentől összefüggő kutyaszarszőnyegen jár-kel, mérhetetlen mennyiségű szemét között, intenzív bűzben, vizeletátfolyásokat át- meg átugrálgatva. Körös-körül a csupasz tégláig lepusztított - többnyire eredetileg is meglehetősen szerény kivitelű - házak retkes kapualjakkal és olyan belső udvarokkal, amilyeneket azokon a fotókon látni, amelyeket azért tettek be a tankönyvekbe, hogy elszörnyülködjünk, 1945-ig milyen mérhetetlenül el volt nyomva a proletariátus. Lehúzott redőnyök mindenhol: az ember alig talál működő üzletet, ha igen, az kevés kivétellel vagy valami ótvar kocsma vagy játékterem, vagy mindkettő. A háborús/'56-os belövésekkel felületkezelt házak között több ponton, lokális beavatkozások vagy számítógépes trükkök nélkül is nyugodtan le lehetne forgatni egy filmet Budapest ostromának utolsó óráiról. Foghíjtelkek sittel és szeméttel telerámolva; járhatatlanra járt járdák; tíz éve le nem mosott ablakok; rettenetes kapuk, rajtuk kifakult választási plakátok, általában Csécsei Béla (a Jövőidéző) polgármester(jelölt) és Falus Péter képviselőjelölt portréjával. Utóbbi a "Mosolygó Józsefvárosért" szlogennel szállt ringbe 2006-ban, ezen, itt és most, az ember nem tudja, hogy sírjon-e vagy röhögjön. Őszintén mosolyogni itt ugyan nem tud senki, legfeljebb akkor, amikor megkapta az értesítést, hogy már csak egyszer, utoljára kell végigmennie a Lujza utcán, aztán irány a külvilág.

Igazából csak a félbevágott fákkal, lekopott üzletfeliratokkal és egy kidobott sezlonnal berendezett Mátyás téren láttuk némi jelét annak, hogy valami mégis megmozdult ebben a dermesztő közegben. Javában épül tudniillik egy jópofa közösségi ház, középen pedig csinos, modern játszóteret alakítottak ki. A kerítésére kirakott tábla szerint a Mátyás tér közösségi részvétellel történő megújításának (II. ütem) lehettünk boldog tanúi, bár miközben a pompás játszóteret bámultuk szájtátva, éreztünk egy kis kesernyés ízt. Hermetikusan el van zárva ugyanis a publikum elől - dacára hogy átadásának határideje tavaly november 12-e volt.

Egy szó, mint száz, a Magdolna-negyedet keresztül-kasul bejárva nekünk a legtöbb ponton a rehabilitáció kifejezés helyett egy egészen más - bár hasonlóan szép csengésű - szó jutott az eszünkbe: dózer. Az is igaz viszont, hogy idő bőven van még a rehabprogram végéig, azaz 2021-ig. Addig még akár csoda is történhet.

Pedig az igazság az, hogy a munka megkezdődött, és nem csak a Mátyás téren - mondja a Rév 8 vezérigazgatója. Alföldi Györgytől megtudhattuk, hogy a 2005. őszi indulás óta négy ház belső felújítását kezdték el a lakók közreműködésével, kora tavasszal pedig újabb 12 épület rendbetételének állnak neki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől kapott 2,2 milliárd forintból - ez a beavatkozás két évig tart majd. A vezérigazgató is látja, hogy a rehabilitáció korántsem dübörög, de azt mondja: ez az első ilyen felújítási program Kelet-Közép-Európában, nincsenek tapasztalatok, idő kell, mire felgyorsul a tempó. Ami a Mátyás téri játszóteret illeti, az készen van, tavaly ki is nyitották egy időre, de utóbb úgy döntöttek, hadd erősödjön meg a növényzet, tehát bezárták; márciusban adják át újra. Az elképzelések között szerepel a Mátyás tér gyalogoszónává tétele és újraburkolása. Nagyjából ugyanezt tervezik az Erdélyi utca és a Tavaszmező utca egy részén is.

A végtelenül lepusztult házak közti foghíjtelkeket sittel és szeméttel rakták tele
A végtelenül lepusztult házak közti foghíjtelkeket sittel és szeméttel rakták tele
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.