Újra bíróság előtt a jászladányi ügy

Szüntessék be a roma és a hátrányos helyzetű gyerekek elkülönítését, a jászladányi önkormányzat pedig kérjen bocsánatot, fizessen egymillió forint bírságot - ezt kéri egy perben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet.

A jászladányi iskolaügy hat éve kezdődött, amikor helyi szülők kezdeményezésére, a település önkormányzatának egyetértésével és támogatásával egy alapítványi magániskolát hoztak létre, amelynek a helyi romák kirekesztő szándékot tulajdonítottak. A helyi romák többször tüntetést tartottak a magániskola ellen. A megyei közigazgatási hivatal több pert is indított, mert szerinte sérültek az önkormányzati iskolába járó tanulók jogai, ám végül nem állapítottak meg jogsértést.

Ezt követően döntött úgy az alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet, hogy polgári pert indít. Keresetükben annak megállapítását kérték a bíróságtól, hogy az iskolaépület megosztása miatt jogellenesen különítik el a cigány és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket, s az utóbbiak számára az önkormányzati iskolában az elvárhatónál alacsonyabb színvonalú oktatást biztosítanak. Tegnap, a per első tárgyalási napján, az iratok ismertetése után az alpereseket hallgatták meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.