Nem létező párt nyerő pozícióban

Századvég és a Forsense legújabb közvélemény-kutatása szerint továbbra is jelentős a különbség a két nagy párt támogatottsága között: egy most vasárnap esedékes választáson az összes megkérdezett 26 százaléka szavazna a Fideszre, 11 százalék választaná az MSZP-t.

Az elmúlt négy hónap során a Fidesz 5, a nagyobbik kormányzópárt 7 százalékpontos támogatottságcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Az MDF őrzi harmadik helyét (4 százalék), az SZDSZ-re az összes megkérdezett 2 százaléka szavazna. A megkérdezettek 45 százaléka támogatná a kormány leváltását, 33 százalékuk a kormány megtartását vélné célszerűnek.

Ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira mi a legjobb megoldás (MSZP- vagy Fidesz-kormány, a jelenlegi vezetővel Gyurcsány Ferenccel, illetve Orbán Viktorral, vagy nélkülük, s ötödik opcióként egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése), akkor kisebb Fidesz-előny mutatkozik, mint a hagyományos pártszimpátiára vonatkozó kérdés esetében.

Az MSZP számára kedvező két opció együttes támogatottsága 22 százalékos, a Fidesz támogatását jelentő két lehetőségé 27 százalék.

Megelőzi az előző opciókat egy nem létező, a jelenlegi pártoktól független harmadik erő támogatottsága, amelyet a megkérdezettek 32 százaléka tartana örvendetesnek. A "harmadik erő" hívei jóval nagyobb arányban kerülnek ki a Fidesz (21 százalék), mint az MSZP szavazói közül (11 százalék).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.