Az MSZP beszáll a washingtoni versenybe

A szocialisták kicsit lemaradtak a Fidesz, az MDF és a szabad demokraták mögött az amerikai kapcsolatépítésben, ám mostantól megpróbálják behozni a hátrányt. A beismerés az MSZP négytagú delegációjának a Washingtonban dolgozó magyar tudósítókkal való találkozóján hangzott el.

Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes, Kocsi László, az Országgyűlés európai bizottsága és Szabó Vilmos a külügyi és határon túli magyarok bizottságának alelnöke, illetve Harangozó Gábor István EU-képviselő amerikai politikusokkal, valamint a külügyminisztérium, a külpolitikai kutatóintézetek és az amerikai magyarság képviselőivel folytatott megbeszéléseket. A látogatás a tervek szerint rendszeres lesz. Bár nem mondták ki, a szocialista politikusok feltehetően így kívánnak szembeszállni a Fidesz Washingtonban is szisztematikusan hangoztatott vádjával, miszerint ők „oroszbarátok” lennének.

A küldöttség tagjai azt mondták, amerikai részről nem vetődött fel, hogy változtatni kellene a magyar külpolitikán. Mint Mesterházy fogalmazott, Washingtonban ismerik a térképet, márpedig „Oroszországot a következő ezer évben sem fogják mellőlünk elvontatni”. – Miért baj, ha a magyar gazdák el tudják adni terményeiket az orosz piacon? – tette fel a költői kérdést, majd azzal folytatta, hogy ők nem a bezárkózás, hanem a nyitott, átlátható, kiszámítható kapcsolattartás hívei. A külügyminisztériumban, ahol a szocialista politikusokat gyakorlatilag ugyanazok fogadták, akik pár nappal korábban Navracsics Tibort, a Fidesz frakcióvezetőjét, azt mondták a vendégeknek, hogy Oroszország az USA egyre fontosabb kereskedelmi partnere, ahol az amerikai cégek jó üzleteket kötnek. Külön megköszönték, hogy Magyarország egyértelmű álláspontot képvisel, és támogatja a Nabucco gázvezeték megépítését, illetve a közös európai energiapolitika kialakítását.

Egyetértés volt a Koszovó függetlenné válását érintő kérdésekben is, ahol az amerikaiak tisztában voltak a vajdasági magyarok miatt érzékenységgel. Amerikai részről elismeréssel szóltak a balkáni, iraki és afganisztáni magyar szerepvállalásról, a NATO-kötelezettségek teljesítéséről. Azt mondták, látják, hogy Magyarország nem csak a katonapolitikai szövetséghez való tartozás előnyeit akarja élvezni, hanem a teherviselésből is kiveszi a részét. A szocialista politikusokat arról tájékoztatták, hogy Magyarország bekerülhet a vízummentességet kapó országok első körébe.

Az MSZP küldöttsége külön-külön folytatott megbeszélést az amerikai magyarság két legnagyobb szervezete, az Amerikai Magyar Koalíció és az Amerikai Magyar Szövetség vezetőivel, majd lapzártánk után a washingtoni Kossuth Házban találkozott az itt élő magyarokkal. Szombaton reggel a Nagy Ferenc Alapítvány meghívásának eleget téve a szocialista képviselők megkoszorúzzák a néhai magyar miniszterelnök sírját. A herndoni temetőben való tiszteletadás az utóbbi időben szinte kihagyhatatlan a Washingtonba látogató magyar politikusok programjából.

(Washingtoni tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.