Őrizetbe vették Moszkvában Mogiljevicset

Moszkvában őrizetbe vették az elmúlt másfél évtized egyik legveszélyesebb maffiafőnökének tartott Szemjon Mogiljevicset. A Magyarországon is évekig működő nagyvállalkozó letartóztatása egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad. Elképzelhető, hogy az alvilágban „Hétarcúnak”, „Don Bankárnak” hívott férfi az orosz fővárosban azért élhetett hét éve háborítatlanul, mert eddig az orosz–ukrán gázügyletben érdekelt befolyásos körök védelmét élvezte.


Ám a hálózat megbomlott az októberi rendkívüli ukrán parlamenti választásokkal.
Az ukrán narancsos szövetség élén Julia Timosenko kormányfővé előlépve az előző kormány alatt kialakított séma felszámolását követelte, mondván: a Türkmenisztánból Oroszországon át Ukrajnába szállított földgáz biztosítására az orosz Gazprom és az ukrán Ukrgas-Energo közé iktatott RosUkrEnergo (RUE) csupán arra szolgál, hogy a bezsebelt haszon az előző kormányhoz közel álló üzleti körökhöz jusson. (A svájci bejegyzésű RUE 50 százaléka a Gazpromé, másik fele mögött Mogiljevicset sejtik, a 45 százalékot birtokló Dmitrij Firtas és az ötszázalékos pakettel rendelkező Ivan Furszin révén.) Timosenko javaslatára a Gazprom még tavaly decemberben jelezte: a jövőben nem ragaszkodik a RUE szolgáltatásaihoz.

A távozó Viktor Janukovics kormánya az utolsó pillanatban meglepően gyorsan megállapodott a Gazprommal a jövő évi gázárakról is, amelyek szerint Ukrajna az eddigi 135 helyett 179,5 dollárt fizet ezer köbméterenként, noha az összeget a kormány korábban katasztrofálisnak tartotta. (Ez viszont növelte a RUE közvetítői hasznát.) Meglepően gyorsan elismerte az ügyvivő kormány a Gazpromnál felhalmozódott 1,3 milliárd dolláros adósságot is.

Kérdés azonban, hogyan kerül a képbe az Egyesült Államokban is körözött, Nagy-Britanniából örökre kitiltott Mogiljevics – jelenlegi papírjai szerint Snajder –, akit pénzmosással, kábítószer- és fegyverkereskedelemmel, valamint a prágai és budapesti prostitúciós hálózat irányításával gyanúsítanak. (Mogiljevics újabb és újabb házasságaikor feleségei nevét vette fel, így legalább 17 néven tartják számon a kijevi születésű, Lvovban közgazdasági egyetemet végzett férfit.)

A magyar, ukrán, izraeli, amerikai, orosz állampolgársággal rendelkező 61 – más adatok szerint 63 éves – „Szeva” több szálon is kötődik Magyarországhoz: ott élt az 1990-es években, és az ott bejegyzett cégeivel alakította ki azt a pénzmosó hálózatot, amelyen a gyanú szerint több milliárd dollár folyt keresztül. Ezzel párhuzamosan Kanadában az általa létrehozott YBM Magnex segítségével a hozzá tartozó Bank of New Yorkon keresztül 1998–99-ben tízmilliárd dollárt mosott tisztára.

Bár Firtas tagadja, hogy Mogiljevics érdekelt lenne a RUE-ben, tény, hogy korábban közvetlenül az ő irányítása alatt jutott Ukrajnába földgáz Közép-Ázsiából. Ezt Mogiljevics az általa Magyarországon alapított Eural Trans Gas színeiben bonyolította le a most állítólag ötmilliárd dollárt érő RUE felbukkanásáig.

Az orosz hatóságok egyelőre azonban nem földgázról, hanem illatszerekről beszélnek: Mogiljeviccsel együtt ugyanis – félszáz kommandóst bevetve – letartóztatták Vlagyimir Nyekraszovot, az ország második legnagyobb kozmetikai áruházláncának tulajdonosát is. Őt 50 millió rubeles (1 rubel kb. 7 forint) adócsalással vádolják, bár a sajtó szerint ez csak arra szolgál, hogy felfedjék a Nyekraszov és Mogiljevics közötti kapcsolatot, sokan ugyanis az utóbbit sejtik az Arbat Presztizs tulajdonosa mögött. A cég hivatalosan 346 millió dollár, becslések szerint azonban akár 2,3 milliárd dollár forgalmat bonyolíthatott le tavaly.

Hogy Nyekraszov nem önálló tulajdonosa a cégnek, azt egy pénzmosási ügylet alapján gyanítják. Ennek keretében a vállalkozó 2004-ben cége 40 százalékát eladta a Trojka Dialog nevű cégnek, majd tavaly 400 millió dollárért visszavette. A gyanú szerint az ügyletben valódi pénzmozgás nem volt. Nyekraszov mind az adócsalást, mind a Mogiljeviccsel fenntartott üzleti kapcsolatot tagadja. Mogiljevics ügyvédje elismerte, hogy védencét az FBI is körözi, azonban felhívta a figyelmet, hogy egyetlen országban sem hoztak ellene ítéletet. Mogiljevics letartóztatása után ártatlanságát hangoztatta.

Mogiljevics a Nap-kelte műsorában 1999. júniusában
Mogiljevics a Nap-kelte műsorában 1999. júniusában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.