A Herald Tribune szerint új frontot nyit Gyurcsány

Az okatásra kellene összpontosítani és az emberek attitüdjének megváltoztatására, hogy sokkal nagyobb legyen az önbizalmuk - válaszolta a magyar kormányfő a Youtube "Davosi kérdésére". A világgazdasági fórumon Gyurcsány Ferenc felvetette, hogy ha már ilyen jól mennek felfelé az árak, akkor át kellene gondolni, hogy mennyit fordít az unió a gazdák támogatására.

„Mi az az egy dolog, amit Ön szerint az országoknak, a vállalatoknak  vagy az egyéneknek tenniük kell ahhoz, hogy a világ 2008-ban egy jobb hely legyen?” Így hangzik a „Davosi kérdés”, amelyet egy globális interaktív „játék” keretében a Youtube intézett a Davosi Világgazdasági Fórum résztvevőihez és egyben a népszerű videomegosztó felhasználóihoz.

A davosi konferencia helyszínén a magyar kormányfő is webkamera és mikrofon elé állt, hogy  - ékes angolsággal  - megválaszolja a kérdést. Szerinte az okatásra kellene összpontosítani és az emberek attitüdjének megváltoztatására, hogy sokkal nagyobb legyen az önbizalmuk.  Az oktatást olyannyira fontosnak tartja Gyurcsány, hogy az egyetlen összetett mondat keretében háromszor is megismétli.

Gyurcsány blogjában is ír a davosi fórumról, amelyből kiderül, hogy egy panelvitában vesz részt, amely 2008 gazdasági kilátásairól szól, s úgy gondolja: 2008, az előző évektől természetesen nem függetlenül, különböző természetű gazdasági kihívások, nem egy esetben a sokkok éve lehet.
A Herald Tribune szerint Gyurcsány új frontot nyit

Gyurcsány érvelése a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálata és átalakítása mellett, amelyhez Tony Blair volt brit miniszterelnök is csatlakozott, új frontot nyitott a gazdáknak juttatott évi 56 milliárd eurós összegért folytatott csatában - írta az International Herald Tribune.

A Párizsban megjelenő angol nyelvű lap szerint a magyar kormányfő az EU egyik "szent tehenéhez" nyúlt, amikor azt mondta Davosban, hogy a globálisan emelkedő élelmiszerpiaci kereslet és árak fényében a gazdák kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek ráutalva támogatásokra.

A lap emlékeztet, hogy Nagy-Britannia és az északi országok régóta szeretnék megváltoztatni az unió közös agrárpolitikáját (KAP), de annak haszonélvezői, Franciaországgal az élen, ez ellen mindig hevesen tiltakoztak. Gyurcsány viszont világossá tette, hogy néhány kelet-európai ország, - amelyek 2004-es uniós csatlakozásuk óta az agrártámogatások új haszonélvezői - a változtatás mellett vannak.

"A kérdésről nagyon nyíltan kell beszélnünk" - hangoztatta Davosban a magyar kormányfő, aki szerint nemcsak azért kell a közös agrárpolitikát felülvizsgálni, mert a briteknek és a németeknek elegük volt, hanem mert a helyzet és a piac teljesen megváltozott.

"Számos elemző stagnáló vagy csökkenő energiaárakra számít, de az élelmiszerárak emelkedni fognak, melynek következtében a mezőgazdaság jövedelmezővé, és állami támogatások nélkül is működtethetővé válik" - idézi "a közgazdász végzettségű Gyurcsányt" az IHT.

A magyar miniszterelnök szerint a gazdák körülményei a piac által javulhatnak, és az agrártámogatási rendszerből esetleg felszabaduló összegek kutatás- és infrastruktúrafejlesztésre fordíthatóak.

Az IHT szerint Gyurcsány érveléséhez Tony Blair volt brit miniszterelnök is csatlakozott, aki szerint az EU költségvetésének idén kezdődő felülvizsgálata jó alkalom lehet az agrártámogatások átalakítására, s ezzel új frontot nyitottak meg a gazdáknak juttatott évi 56 milliárd eurós összegért folytatott csatában.

A KAP Gyurcsány által felvázolt radikális reformját viszont az EU soros elnöki tisztét az év második felében ellátó Franciaország - az IHT szerint - feltehetően nem fogja támogatni. Michel Barnier francia mezőgazdasági miniszter egy tavalyi interjújában úgy vélte, hogy a KAP-ot csak a jelenlegi költségvetési időszak után, 2013-ban szükséges "adaptálni" - emlékeztet a lap.

AZ IHT által megkérdezett Jack Thurston brit szakértő szerint, - aki az agártámogatások átláthatóságáért küzd - nagyon jelentős, hogy Gyurcsány ezt elmondta Davosban, s bár az EU egyik legfőbb prioritásáról van szó, valójában más a kérdés.

"Tény, hogy ez lehetőséget teremt a reformhoz, de a gazdák ügyesek a pénzszerzésben, amikor jó idők járnak, és a kormányokhoz fordulnak, amikor rosszabbul mennek a dolgok" - tette hozzá a szakértő.

A hazai médiának azt mondta: maradjanak a támogatások

A magyar miniszterelnök MTI-nek viszont ma azt nyilatkozta, hogy változatlanul kell hagyni az agrártámogatási politikát 2013-ig"Ellenállnánk, hogy beavatkozzon az unió a támogatásokba, csak azért, mert jók az árak".

Gyurcsány szerint ugyanakkor nagy lehetőséget jelent a magyar gazdáknak, hogy India és Kína hatalmas felvevőpiac, a globális élelmiszerpiaci kereslet hatására pedig a mezőgazdasági árak folyamatosan növekednek.

Mint mondta, nem visszafogni, hanem ösztönözni kell a mezőgazdasági termelést, mert Magyarországnak az az érdeke, hogy a gazdák a piacból éljenek meg. A kormánynak az a dolga, hogy biztosítsa a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét, és az jó hír, hogyha ennek minél nagyobb részét a piaci árak alapján érik el a gazdák - tette hozzá.

Elmondta: elemezni kell, hogy az áremelkedés mennyire tartós, hosszú távú folyamat, és az agrártámogatások átalakításában ennek alapján kezdeményezően kell részt venni.

Kitért arra: 2008 második felétől Franciaország az EU soros elnöke, és elindulhat a mezőgazdasági politika felülvizsgálata. Hangsúlyozta: ez egy nagyon hosszú folyamat, egyelőre beszélgetni kell a lehetőségekről, "ott kell lenni".

Mint mondta, még szeptemberben megállapodtak Nicolas Sarkozy francia elnökkel arról, hogy a mezőgazdasági kérdésekben Magyarország és Franciaország között nagyon erős szövetség van. Hosszú távú tervekről, víziókról van szó annak érdekében, hogy például ne Németország vagy Nagy-Britannia kényszerítsen ránk egy elképzelést, hanem mi legyünk a kezdeményezők az átalakításban - fogalmazott a miniszterelnök.

(MTI, NOL)

 

Részlet a videóból
Részlet a videóból
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.