Salgótarján fideszes alpolgármestere ellen okirathamisítás a vád

Vádat emelt az ügyészség Salgótarján fideszes alpolgármestere ellen, aki doktori címet használt, noha felsőfokú végzettsége sincs - közölte a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel kedden.

Bóna Gyula elmondta: Fenyvesi Gábor ellen öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és öt rendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt emelt vádat a Salgótarjáni Városi Ügyészség.

Hozzátette: a közokirat-hamisítás miatt szabadságvesztés is kiszabható.

A szóvivő közölte: az ügyészség nem tett indítványt a büntetésre, ezt a tárgyaláson teszi majd meg. Az alpolgármester ügyét a Salgótarjáni Városi Bíróság tárgyalja majd.

Fenyvesi Gábor ügyében tavaly májusban rendelt el nyomozást a salgótarjáni rendőrkapitányság. A politikus 1999-ben végzett a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemén, és 2001-től használta közszereplőként doktori címét, noha az intézmény nem jogosult államilag elfogadott diploma kiadására, így az alpolgármesternek, államilag elismert felsőfokú végzettség híján, doktori címe sem lehet.

Fenyvesi Gábor hónapokkal a diplomabotrány kirobbanása után, 2007 júniusában töröltette személyi igazolványából a titulust.

Az alpolgármester a nyomozás elrendelését követően sajtótájékoztatón jelentette be: nem volt tudomása arról, hogy az egyetem nem államilag akkreditált, és hogy az oklevele nem jogosítja fel a doktori cím használatára.

Kijelentését azonnal cáfolta Gyárfás Ágnes, az intézmény elnöke, aki akkor az MTI-vel közölte: minden hallgatójuk aláír egy nyilatkozatot, amelyben a fentieket tudomásul veszi.

A nyomozás során szembesítették az alpolgármestert és a magánegyetem elnökét, emellett diákok tanúvallomása és iratok alapján az ügyészség bizonyítottnak látja, hogy Fenyvesi Gábor tudta, milyen iskolába jár - közölte az ügyészségi szóvivő.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.