Használt buszok metrópénzből

Támogatta a főpolgármesteri kabinet hétfőn annak a BKV-kezdeményezésnek a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztését, amelynek alapján a cég a 2-es metró járműbeszerzéséhez tavaly kapott, de még el nem költött többlettámogatását használt buszok vásárlására fordítja - közölte Nyáry Krisztián hétfőn az MTI-vel.

A városháza kommunikációs igazgatója elmondta, hogy ez a 906 millió forintos összeg a BKV-nak tavaly biztosított 10 milliárd forintos önkormányzati támogatás része volt.

A főpolgármesteri kabinet ülésén napirend előtt szó volt az önkormányzati gazdasági társaságok vezetőinek béremelésről is (több társaság vezetőjének duplájára nőtt a havi bére). Egyetértés alakult ki arról, hogy a jövőben ilyen súlyú kérdéseket a testület elé kell terjeszteni. A főpolgármester, bár jogilag megtehetné, nem látja szükségesnek a bizottsági döntés megvétózását.
Nyáry tájékoztatása szerint a városvezetés elvárása, hogy 5-7 éves, legalább Euro 3-as vagy 4-es környezetvédelmi előírásnak megfelelő buszt vegyenek. A várhatóan 70-75 használt jármű beszerzésével lehetővé válna az, hogy az Euro 0-ás, azaz legszennyezőbb buszait lecserélje a BKV. Így a cég buszparkjának átlagéletkora öt százalékkal csökkenne. Egyúttal 25 százalékkal növekedhet az akadálymentes, alacsony padlós buszok aránya - jegyezte meg.

 

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a kabinet elé benyújtott javaslatában megállapítja, hogy a vásárolni szándékozott buszok kora nem haladja meg tervezett élettartamuk felét, több műszaki generációval korszerűbbek a jelenlegi járműveknél, és az új buszok árának feléért megvásárolhatók. A cég egyébként már tavaly szeptemberben módosította beruházási tervét a használt buszok vásárlása érdekében, és már megindították a közbeszerzési eljárást is. (MTI)

Hagyó Miklós
Hagyó Miklós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.