A pénztárosok sem értik, miért más az új BKV-bérlet

Sok a tévesen kitöltött új BKV-bérletszelvény, a legtöbb félreértést a pénztárosok körében a 31 napos hónapok okozzák. Egyes jegyeladók szerint ugyanis az utolsó napra nem jár szelvény. A felháborodott bérleteseknek azt tanácsolták, arra a napra vegyenek jegyet. A BKV központjában becserélik a rosszul kitöltött szelvényeket.

Egyelőre maguk a BKV-jegypénztárosok sincsenek teljesen tisztában az új havibérlet érvényességével, ahány ablak, anynyiféle információt adnak az utasoknak. A zavart a 31 napos hónapok okozzák, mert a jegyeladók szerint az utolsó napra nem érvényes a szelvény, ezért nem is dátumozzák addig. Pedig az újítás lényege szerint az új haviszelvény a naptárhoz igazodik, ahány napos a hónap, annyi ideig érvényes a szelvény. Ráadásul az érvényesség kezdete szabadon választható, nem kell a hónap első napjaiban, a hosszú sorokban tolongva megvenni a szelvényeket, hanem mindenki szabadon választott időpontban kényelmesen hozzájuthat a bérletéhez. Az újdonság szerint aki például január 6-án - aznaptól érvényesen - vette meg a szelvényét, az február 5-én éjfélig utazhat vele, holott ebben a hónapban - is - 31 nap van. De ugyanez vonatkozik a 29 napos februárra is: az 5-ei érvényességgel váltott szelvények március 4-én éjfélkor járnak le. Az érvényesség kezdete azonban mostantól a hónap bármely napjától szabadon választható, s a bérleteket egyszerre több hónapra előre is meg lehet venni.

Megbukott a BKV által nemrégiben bevezetett éjszakai jegy - állítja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). Vitézy Dávid szóvivő szerint ugyanis a 350 forintos jegyfajtát éjszaka sehol nem lehet kapni. Vitézy szerint mindez szándékos, a BKV ezzel az éjszakai járatok csökkentését akarja előkészíteni. A BKV közleményben hazugságnak nevezte, s cáfolja a VEKE állítását. Mint írják, jelenleg több mint 50 biztonsági őr teljesít éjszakai szolgálatot, s valamennyiüknél lehet jegyet vásárolni - olvasható a közleményben. Az éjszakai járatokra érvényes jegy a napközben üzemelő valamennyi trolibusz és számos autóbusz vezetőjénél is megvásárolható, hiszen ez megegyezik a járművezetőnél váltható szelvénynyel. Egyébként pedig - írták a BKV-nál - az éjszakai járatokra érvényes jegyet valamennyi jegypénztárban napközben előre is meg lehet venni.

Tapasztalatok szerint azonban a pontos érvényességi idő meghatározása még a pénztárosok között sem megy mindenkinek. A 31 napos hónappal az ablak mögött ülők némelyike nem tud mit kezdeni, ezért - némi tanácstalanság és egymás közötti konzultáció után - biztos, ami biztos, legtöbbször azt mondja az utasoknak, hogy az elsején váltott jegyek 30-a éjfélkor járnak le. Tényszerűen azonban ezekkel még 31-én éjfélig lehet utazni - erősítették meg a BKV-nál.

Olvasóink szerint az értelmezési zavar miatt sokan ráfizetnek majd az újításra, év végéig akár egyheti pluszdíjat is kivehet a BKV a zsebükből. A cég illetékesei szerint azonban a szelvények dátumozása körül semmiféle értelmezési zavar nem lehet, a pénztárosoknak ugyanis nem kell számolgatniuk az érvényességi időt, mert erről az új bérlet kidolgozói pontos táblázatot készítettek - minden hónapra és napra lebontva -, s csak annyi a dolguk, hogy lenézzék a központi listáról. A cég illetékesei kérdésünkre megerősítették: az útmutatás igazodik a naptárhoz, azaz a 31 napos hónapoknál 31, illetve a 30 napos hónapoknál 30 napig lesz érvényes a bérletszelvény. Elismerték azonban azt is, hogy ennek ellenére az első időszakban előfordulhatott - előfordulhat - néhány esetben tévedés - a bérletszelvény lejárati idejét egy nappal korábbi időpontra állították ki. A BKV illetékesei arra kérik azokat az utasokat, akik rövidebb érvényességű szelvényt kaptak, hogy vigyék azt be a központi jegy- és bérletértékesítési szakszolgálatukhoz, ahol kicserélik az elrontottakat (1072 Budapest, Akácfa u. 15. III. emelet 311. Telefonszám: 461-6500).

A kezdeti zavart a cégnél azzal magyarázzák, hogy a bevezetésről az utolsó pillanatban, december 20-án döntött a tulajdonos, a Fővárosi Közgyűlés, ezért az árusítást is néhány napos késéssel, január 2-ától kezdték, így a pénztárosoknak nem lehetett még elég gyakorlatuk az új szelvények kezelésében.

Minden bérletpénztár előtt hasonló a kép. Pedig az egészet a sorok ellen találták ki
Minden bérletpénztár előtt hasonló a kép. Pedig az egészet a sorok ellen találták ki
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.