A főváros szerint a kormány nem adta oda, amit ígért

A fővárosi utak felújításánál az önkormányzat egy forintjához csak 40 fillért adott a kormány az elmúlt három évben - nyilatkozta Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a Népszava szombati számában.

A fővárosi utak felújításánál az önkormányzat egy forintjához csak 40 fillért adott a kormány az elmúlt három évben - nyilatkozta Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a Népszava szombati számában. Demszky Gábor főpolgármester megerősítette: valóban kevesebb pénzt kaptak az ígért "egy forintnál".

"Az elmúlt három év tényleg úgy alakult, hogy a főváros minden e célra költött egy forintja mellé nem ugyanannyi, hanem csupán negyven fillér kormányzati támogatás érkezett" - mondta fővárosi politikus a napilapnak adott interjújában.

Hozzátette ugyanakkor: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ősszel ígéretet tett arra, hogy ez a felújítási támogatás "a jövőben valóban egy forint lesz".

Az elmúlt években több fővárosi vezető is azt nyilatkozta, hogy a kormánnyal történt megállapodás értelmében a kormányzat ugyanannyival támogatja a fővárosi utak felújítását, mint a fővárosi önkormányzat.

Demszky Gábor főpolgármester elismerte, hogy a sokszor hangoztatott "egy plusz egy forintos" támogatási elvvel szemben a kormány kevesebbet adott a fővárosi önkormányzatnak.

Közölte, pontos számításai nincsenek, de mint mondta, az önkormányzat "kevesebbet kapott, mint egy forintot".

Arra kérdésre, hogy a korábbi években miért állították azt, hogy egy forinthoz egyet tesz hozzá a kormány, a főpolgármester azt mondta: "mert ez volt az ígéret". Jelezte azt is: a kormánnyal folytatott tárgyalásokon "folyton" felvetették ezt.

Arra kérdésre, honnan pótolták a kormány által ígért, ám hiányzó forrást, Demszky Gábor azt mondta: azt "mi tettük bele", tehát a fővárosi költségvetésből pótoltuk. Úgy fogalmazott: "Ez egy fontos politikai kérdés volt, hogy ezt mi teljesítsük".

Ebben az évben "már biztos", hogy egy forinthoz egy forintot fizet majd a kormányzat a fővárosi útfelújításokhoz - közölte Demszky Gábor.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.