"Lepapírozási" vádak

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség indított vizsgálatot annak a hanganyagnak az ügyében, amelyről a Hír Tv tegnap számolt be. E szerint Tóth József szocialista politikus arra kérte munkatársait: hamis dokumentumokkal kozmetikázzák egy kht. könyvelését. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

A Hír Tv három évvel ezelőtt készült hangfelvételekre hivatkozva arról tudósított, hogy Tóth József, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat akkori alelnöke, jelenleg szocialista parlamenti képviselő "lepapírozással" akarta eltüntetni egy közpénzzel támogatott megyei önkormányzati közhasznú társaság 30 milliós hiányát. A hangfelvételen a politikus arra kérte a cég vezetőit, hogy visszadátumozott és utólag gyártott hamis dokumentumokkal "kozmetikázzák" a társaság könyvelését. A Hír Tv szerint Tóth József nem ismerte el, hogy részt vett volna a hiány eltüntetésében, a hangfelvételről nem tudott, és nem is akarta azt meghallgatni.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség is megkapta a hanganyagot, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. Jelenleg az ügyészség azt vizsgálja, hogy történtek-e visszaélések a kht. gazdálkodásában. Jónáné Pocsai Edit megyei főügyészhelyettes azt mondta: a hanganyaggal kiegészített feljelentés tartalmazta Tóth József nevét, de a képviselő nem gyanúsítottja az ügynek.

Tóth József tegnap nem reagált megkeresésünkre, mobiltelefonját nem vette fel. Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke az ügyről érdeklődésünkre annyit nyilatkozott: nem ismeri az állítólagos hangfelvételt, az ügyészségi eljárásról pedig nincsen tudomása. Tóth Józsefet az egyik legtisztességesebb politikusnak tartja.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: ha bebizonyosodnak a vádak, akkor Tóth Józsefnek távoznia kell a közéletből. Hozzátette: már nem meglepő, hogy nap mint nap nyilvánosságra kerülnek hasonló, kormánypárti politikusokat érintő ügyek.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az ügyre reagálva a távirati irodával azt közölte: közgyűlési alelnökként hűtlen kezelést és okirat-hamisítást nem szocialista, hanem fideszes megyei közgyűlési alelnök követett el - Virágh László ügyéről a Fidesznek papírja is van, mert másodfokon már döntött a Debreceni Ítélőtábla. (A Debreceni Ítélőtábla különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt tavaly decemberben jogerősen bűnösnek mondta ki az 1998-tól 2002-ig a megyei közgyűlés alelnöki posztját betöltő Virágh Lászlót, akit ezért - jogerősen - egy év hat hónapi börtönbüntetésre ítéltek, két évre felfüggesztve - a szerk.)

- Ha a Fidesznek és házi televíziójának a bombasztikus bejelentéssel az volt a célja, hogy saját ügyeiről elterelje a figyelmet, akkor ezúttal is kudarcot vallott - fogalmazott a szóvivő.

A szocialista politikus hangsúlyozta: ha Tóth Józseffel kapcsolatosan bárkinek valamilyen gyanúja van, forduljon az eljáró nyomozó hivatalhoz, ahol már folyik vizsgálat. Várjuk meg ennek a végeredményét, erről az ügyről utána tudunk bármit mondani - közölte Nyakó István.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.