Vesztegetéssel gyanúsított polgármester

A nyíregyházi nyomozó ügyészség a napokban gyanúsítottként hallgatta meg Vincze Ferenc dögei polgármestert hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A falut tizenhét éve irányító polgármester panasszal élt a meggyanúsítás ellen, de kifogását a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főügyészség elutasította.

Az ügy előzménye: a Hír TV nemrégiben nyilvánosságra hozott egy 2006-ban készült hangfelvételt, amelyen a Döge polgármesterének tulajdonított hang arról beszélget egy építési vállalkozóval, hogy a testület - 20 millió forintért - segíteni fog egy helyi beruházáshoz szükséges pályázati pénz lehívásában. A beszélgetésben utalás hangzik el arra, hogy a vállalkozó már kifizetett nyolcmillió forint kenőpénzt, s hogy a polgármesternek hat másik személlyel kell megbeszélnie az újabb kifizetést. Az önkormányzat a helyi iskola felújításához és két tanmedence építéséhez 2004-ben nyert 225 millió forint uniós támogatást. A beruházást a jelenleg felszámolás alatt álló, vásárosnaményi Popovics-Szabó Kft. végezte, s a felvételen állítólag az egyik cégtulajdonos hangja ismerhető fel.

A botrány kirobbanásakor a Fidesz politikusai úgy jellemezték az ügyet, mint "a szocialista pénzlenyúlás" újabb tipikus esetét. Ám kiderült, hogy Vincze Ferenc függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult a 2006-os önkormányzati választásokon. A Fidesz honlapján a párt által indított, illetve támogatott győztes polgármesterek között ma is ott szerepel Vincze Ferenc neve.

Vincze Ferencet szerettük volna megkérdezni a fejleményekről. A polgármester azt válaszolta: később kíván reagálni a történtekre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.