Hetvenhétmilliós bírság az endoszkópkartellért

Versenykorlátozó megállapodást kötött a Kortex Mérnöki Iroda Kft. és az Olympus Hungária Kft. a budapesti, Bajcsy- Zsilinszky utcai kórház rekonstrukciója kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás elnyerése érdekében - tájékoztatott a Gazdasági Versenyhivatal döntéséről Mihálovits András, a GVH szóvivője. A Kortexet 77 millió forint bírság megfizetésére kötelezték, de a "bűnbánó" Olympus mentesült a büntetés alól, mert teljeskörűen együttműködött a hivatallal.

A kórház felújításának keretében a fővárosi önkormányzat három közbeszerzési eljárást írt ki gyógyászati eszközök beszerzésére. A pályázók csak egységes, minden tételre szóló ajánlattal indulhattak, amit mindhárom esetben az egészségügyi beruházásokkal foglalkozó Kortex teljesített az orvostechnikai eszközöket gyártó Olympus bevonásával.

A GVH szerint a két cég olyan megállapodást kötött, amelyben a Kortex vállalta, hogy endoszkópiai termékeket kizárólag az Olympustól vásárol, utóbbi viszont ilyen termékeket csak a Kortexnek ad el. Az Olympus-termékek minden tekintetben megfeleltek a pályázati feltételeknek, míg a piacon lévő egyéb hasonló gyógyászati eszközök ettől kisebb-nagyobb mértékben eltértek, így más pályázónak csak akkor lehetett reménye sikerre, ha az Olympus bevonásával indul a tenderen.

A pályázatokból kiszoruló Allegro Kft. már a második tender előtt a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslati kérelemmel, és vizsgálatot kért az önkormányzattól, állítva, hogy a versenyhelyzetet kiiktató kiírások miatt a piaci árnál jóval drágábban valósult meg a beruházás. Kecskés Zsolt Ákos, a cég jogi képviselője arról számolt be, hogy a döntőbizottság elutasító határozatot hozott, ami ellen az Allegro jogorvoslati eljárásokat kezdeményezett. Ezekben ítélet még nem született. Az önkormányzat vizsgálatot indított az ügyben, amit felfüggesztett a bírósági eljárás lezárultáig. (T. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.