Horváth Ágnes: A cél a tisztán magántőkével működő egészségbiztosítás

A koalícióban kialkudott új egészségpénztári rendszerben Horváth Ágnes miniszter elsősorban a majdani továbblépés lehetőségét - és esetleges kényszerét - becsüli. Kérdésünkre megerősítette korábbi nyilatkozatát: a végső cél továbbra is a tisztán magántőkével működő egészségbiztosítás.

- Ez a miniszter magánvéleménye, és nem kormányzati álláspont - reagált lapunknak Horváth Ágnes szavaira Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus. A modellben, amely szocialista módosítások nyomán megszülethet a hétfői végszavazással, csak kisebbségi hányadhoz juthat a magántőke. Felpuhítására nincs politikai szándék. Hasonlóan vélekedett Havas Szófia, a párt másik egészségpolitikusa is, aki szerint ameddig most eljutottak, az a fal, nincs tovább. Határozottan állította: ebből a rendszerből nem lesz több biztosító.

Népszabadság, december 17.
Szombati számunkban egy interjúra hivatkozva azt írtuk, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint a reform célja a tisztán magántőkével működő egészségbiztosítás. Valójában a tárca álláspontja szerint ennek a kijelentésnek nincs értelme, és a miniszter nem is ezt mondta, hanem azt, hogy a rendszer a jövőben továbbfejleszthető, akár az SZDSZ eredeti javaslatának megfelelően, de ennek eldöntése a későbbi kormányok felelőssége lesz.
A Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől idézett kijelentés eredeti változata, mely szerint az SZDSZ számára az egészségpénztári rendszer változásainak célja a tisztán magántulajdonú biztosítókkal működő egészségbiztosítás, egy novemberi, a Beszélőben megjelent interjúból származik. Az interjú időpontját szerzőnk nem jelölte meg, így minapi közlésünkkel az a látszat keletkezett, hogy a törvény végszavazása előtt a miniszter "az utolsó szó jogán" ezt a kitételt tartja a legfontosabbnak megemlíteni. A tárca sajtófőnöke ezt a látszatot visszautasítja.
- A szövegben megfogalmazott célok alapján egyértelműen javulhat a betegellátás a hétfőn végszavazásra váró biztosítási törvénynyel - állítja Komáromi Zoltán háziorvos. - Hiszen valamennyiünk közös érdeke, hogy ésszerűbb, takarékosabb és hatékonyabb rendszer jöjjön létre. Azaz: ne kelljen várnia a betegnek heteket egy hasi ultrahangvizsgálatra, mert nincs elég orvos a vizsgálat elvégzéséhez. Mint ahogyan a betegutak megszervezése, a párhuzamos és költséges ellátások megszüntetése is közös érdek - mondta lapunknak a háziorvos, hozzátéve: a rendszer átalakításával járó nehézségeket a betegnek nem lenne szabad megéreznie. Ennek érdekében pedig az orvosok is sokat tehetnek. Ehhez nem is kéne más, mint hogy a változásokkal járó többletfeladatokkal kapcsolatos panaszáradat helyett végezzék a dolgukat, s csak a beteg üdvével törődjenek. (D. A. N.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.