Válságstáb a 4-es metró miatt

Válságstábot hívtak össze a Főpolgármesteri Hivatalban a 4-es metró építésének csúszása miatt; lapunk úgy tudja, a Fővám téri állomás több hónapos késésben lévő építését a BKV fel akarta gyorsítani, a munkálatok kivitelezője, a Hídépítő azonban a feszített ütemtervet nem akarja végrehajtani, és felvetette, hogy kiszáll a metróépítésből. Információink szerint a cég szerdáig adott haladékot a megállapodásra.

Több sebből vérzik a Fővám téri metróállomás építése; Becker László főmérnök jelentése szerint - amelyet jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés - a megálló szerkezetének építése "a pajzsfogadás szempontjából kritikus úton van". Még azt sem tudni, hogy épül meg, a tervek elkészítése is több hónapos késésben van. Mindez megnehezíti, hogy az állomásépítést beillesszék a projekt ütemtervébe. Felmerült egy alternatív javaslat, hogy a jelenlegi, bányászati módszer helyett az állomást a Dunában kialakított mesterséges félszigetről alakítsák ki, de a főmérnök jelentése szerint e javaslat "nem megfelelően kidolgozott", ráadásul kétmilliárd forintos többletköltséggel járna.

Ha a feleknek nem sikerül dűlőre jutniuk, új közbeszerzési eljáráson kell megtalálni a Hídépítő utódját, ami pedig jelentősen eltolhatja a 4-es metró legújabb, 2011-re tervezett befejezési határidejét. Ráadásul a Hídépítővel kötött metrószerződésben semmilyen szankció nem szerepel arra az esetre, ha a cég nem fogadja el a főváros által erőltetett gyorsítást. A kivitelezőt ugyanis csak az köti, hogy az állomás tudja fogadni a fúrópajzsot, ha az odaér, az elektromos vakond azonban még több mint hárommegállónyira van, és jövő nyár előtt biztosan nem éri el a Fővám teret.

A Hídépítőnél nem akartak nyilatkozni, és a DBR Metró Projekt Igazgatósághoz irányították lapunkat. Horváth Éva, az igazgatóság szóvivője mindössze annyit közölt, hogy a Hídépítő esetleges kivonulásáról még nincs konkrét döntés. Kerestük Olti Ferencet, a BKV vezérigazgató-helyettesét - akit tavasszal azért neveztek ki, hogy felügyelje a metrószerződésekben foglaltak betartatását -, de nem sikerült őt elérnünk.

Nem ez az első eset, hogy feszültté válik a viszony a főváros és a több budapesti nagyberuházásban, így a Szabadság híd felújításában is közreműködő Hídépítő között. A nyáron nyilatkozatháborút vívott Demszky Gábor főpolgármester és a cég korábbi vezérigazgatója, Apáthy Endre. Demszky nyilvánosan bírálta a céget és név szerint a volt vezérigazgatót, amiért veszélybe került a Fővám téri állomásépítés miatt a pesti alsó rakpart határidő előtti átadása, amit pedig a főpolgármester korábban megígért. A kivitelező által felgyorsított munkavégzésnek köszönhetően végül jóval határidő előtt elkészültek.

- De lehet, hogy nem is kátyú. Lehet, hogy a négyes metró
- De lehet, hogy nem is kátyú. Lehet, hogy a négyes metró
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.