Az amazonasi erdők elpusztítása veszélyes a Földre

A klímaváltozás és az erdőirtás együttes hatásaként megsemmisülhet vagy súlyos károkat szenvedhet el 2030-ig az amazonasi őserdők csaknem hatvan százaléka, s egy ilyen fejlemény katasztrofális hőmérséklet-emelkedést idézne elő - véli a Természetvédelmi Világalap (WWF) új jelentésének szerzője.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmány szerint nem szabad alábecsülni az amazonasi esőerdők összességének a Föld klímájára gyakorolt hatását. Roppant fontos szerepe például, hogy hűti a Föld légkörét. Azonkívül olyan nagy tömegű édesvíz forrása, hogy vizeinek hozamingadozása befolyásolhatja a nagy óceáni áramlatok némelyikét. (Az Amazonas "felelős" a világ óceánjaiba ömlő édesvíz mennyiségének egyötödéért.)

A következő években a fakitermelés és az állatállományok növekedése, az aszályok súlyosbodása valószínű. Ezek együttes hatására kipusztulhat az amazonasi esőerdők 55 százaléka. Ha az amazonasi őserdők nagy része kipusztulna, elháríthatatlan lenne egy katasztrofális mértékű globális hőmérséklet-emelkedés - állapítja meg a jelentés szerzője Daniel Nepstad.

Ha a globális hőmérséklet több mint két Celsius-fokkal emelkedik az iparosodás előtti szinthez képest, annak - tudósok szerint - roppant hatása lesz a természeti környezetre és az emberekre nézve. Katasztrofális áradásokat, aszályokat idéz elő, megemeli a tengerek vízszintjét, s a jelenleginél többen halnak meg hőhullámok következtében. Márpedig az amazonasi esőerdők megőrzése nélkül nagyon nehéz lesz két fok alatt tartani a globális hőmérséklet-emelkedés mértékét - vélekedett Nepstad, a WWF amerikai szakértője, az ENSZ Balin zajló nemzetközi klímakonferenciáján ismertetve tanulmányát. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.