Ismét megjelent a madárinfluenza Romániában

Az emberre is veszélyes H5N1-es madárinfluenza - akárcsak 2005-ben - ezúttal is a Duna-deltában ütötte fel a fejét. A Tulcea megyei Murighiol egyik magántanyáján hétfőre virradóan vették észre, hogy a szárnyasok megbetegedtek, és közülük mintegy 15 elhullott.

Már az első, román állatorvosok által végzett vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy ugyanarról a rettegett vírusról van szó, amelynek köszönhetően 2005-ben Románia 18 megyéjében csaknem kétmillió szárnyast kellett elpusztítani.

A szóban forgó murighioli tanya valamennyi háziszárnyasát elpusztították, a tanyát karanténba helyezték, és a településen betiltották az állatok, a szárnyashús és a tojás szállítását és forgalmazását. A települést körülvevő három kilométeres körzetet védelmi, tíz kilométeres körzetet pedig ellenőrzési övezetté nyilvánították. A szomszédos megyékben is szigorú állat-egészségügyi ellenőrzéseket rendeltek el, és a fertőzött térségben valamennyi lakost beoltottak influenza ellen. A Duna-deltában élő vadmadaraknál elhullást nem észleltek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.