Fotóriporterek két tűz között

Több mint egy hónap eltelt azóta, hogy október 22-én a tüntetők fotósokra vadásztak, de még senki sem tudja, hogyan kezelje a helyzetet. Aki bűncselekményt követ el, nyilván nem kedveli tette megörökítőjét, de a rend őrének is gond, hogy külön kell figyelnie a sajtómunkásokra.

Fotósként dolgozni, ma veszélyes foglalkozásnak számít. Ki kell menni az utcára a politikai tüntetések idején, márpedig sohasem lehet tudni, hova fajulnak az események. Tavaly nyáron feldühödött szurkolókkal való összetűzés során két fotóst is bántalmaztak a rendőrök. Akkor a rendőrség azzal védekezett, hogy felfokozott, éles helyzetben nem tudja megkülönböztetni a garázdálkodókat a sajtó munkatársaitól. Akkor született a javaslat, hogy neonsárga, "Press" feliratú mellényben dolgozzanak a helyszínen.

Az eset kapcsán Takács Albert, akkor helyettes ombudsman, ma igázságügy-miniszter azt mondta: "A fotós, az újságíró közterületi eseményekről szabadon tudósíthat. Bármenynyire is kellemetlen, bosszantó vagy egyéb oknál fogva nemkívánatos a sajtó jelenléte egy ilyen közterületi eseménynél, emiatt az ő munkáját nem szabad korlátozni. Ez a sajtószabadság egy lényeges része."

De nemcsak a rendőrséggel gyűlhet meg a fotósok baja. - A tüntetőket már a fotóapparátus látványa is hergeli, a mellénnyel megspékelve pedig végképp kiveri náluk a biztosítékot - mondja egy fotóriporter. Az újságíró még csak-csak el tud vegyülni a tüntetők között, ám egy profi felszerelést hurcoló fotós nemigen. - Október 23-a előestéjén minőségileg új helyzet állt elő. Vadászni kezdtek ránk - mondja az egyik lap fotósa, aki aznap este, bevert arccal a földön kötött ki. - Abban a felfokozott légkörben meglincseltek volna, ha kicsit is ellenállok.

"A Magyar Önvédelmi Mozgalom felszólítja az ellenséges - a népirtó Gyurcsány-rezsimmel kollaboráló - média képviselőit (elsősorban az RTL Klub, TV 2, ATV, MTI, Népszabadság, Népszava, Blikk, Index stb. munkatársait!), hogy az október 22-re kitűzött budapesti - Szabadság téri - rendezvényünket saját jól felfogott érdekükben kerüljék el! (...) Az október 22-én a Szabadság térre kilátogatók érthető médiaellenes indulatait a Magyar Önvédelmi Mozgalom nem tudja és nem is áll szándékában visszafogni" - szólított föl a nevezett szervezet internetes honlapja.

- Mindenáron meg akarják akadályozni, hogy a bűncselekmény elkövetése közben bizonyító erejű fotót készítsünk róluk - mondja egy internetes portál fotósa. - Valamennyire mi is felelősek vagyunk a helyzet kialakulásáért - mondja egy másik fotós. Szerinte, aki az "exkluzív" felvétel kedvéért az őrjöngő randalírozók közvetlen közelében fotózik, számíthat arra, hogy egyszer leütik. - Külföldön inkább messziről, teleobjektívval készítik a képeket.

- Aki nyilvános eseményen vesz részt, vállalja a nyilvánosságot - mondja Molnár Péter, a CEU Médiaközpontjának szólásszabadságjog-kutatója, aki egyetért azzal, hogy ha a tüntetés vandalizmusba torkollik, a fotósnak is mérlegelnie kell, mennyire mehet közel. De azt is hangsúlyozta, a rendőrségnek mindent meg kell tennie az újságírók védelmében.

"Ne bántsák az újságírókat!" - ezzel a felhívással adott hangot felháborodásának a Magyar Újságírók és -Készítők Európai Szövetsége a munkájukat végző újságírók bántalmazása miatt. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége szolidaritását fejezte ki a megtámadott kollégák mellett, és az erőszak elutasítására szólított.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs tudomásuk arról, hogy bárki - fotós, újságíró, lap, rádió vagy televízió - is bejelentést tett volna a bántalmazások ügyében. Büntetőfeljelentés hiányában pedig a hatóság nem tud eljárni.

Megkérdeztük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vezetőjét is, hogy miért nem emelték fel szavukat a bántalmazások ügyében. - Ez nem a mi dolgunk - szögezi le Dénes Balázs elnök. A jogvédő szervezet elsősorban a mindenkori hatalom által elkövetett jogsértésekkel foglalkozik. Amikor a sajtó munkatársainak jogait a hatóságok korlátozták vagy megsértették, elsőként szólaltak meg. - Itt nem erről van szó. Álláspontunk szerint, ha a tüntetők bántalmazzák a sajtómunkásokat, az jóval kisebb mértékben veszélyezteti a sajtószabadságot. Nem ugyanaz a kategória - magyarázza a jogvédő, aki egyébként felháborítónak tartja a fotósokat ért atrocitásokat: - Szégyen, hogy mindez különösebb visszhang nélkül maradt.

Október 22.: tüntetők és rendőrök közé szorult fotósok a budapesti éjszakában
Október 22.: tüntetők és rendőrök közé szorult fotósok a budapesti éjszakában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.