Tíz százalékkal emelkednek a temetkezési díjak jövőre

Átlagosan mintegy tíz százalékkal emelkednek jövőre a fővárosban a temetkezési díjak - jelentették be tegnap. Munkatársunk a végső búcsú költségeit vette számba.

Néhány napja lapunkban Tanács István írt riportot (Takarékos temetés, Hétvége, november 17.) arról, hogy egy nyolcvanéves pusztaottlakai férfi neje halála után nem tudta vállalni a 250 ezer forintos temetési költséget. Kovács Jánosnak a helyi képviselő-testület segített.

Adódik a kérdés: mitől kerül 250 ezer forintba egy temetés?

Gáspár Lászlónét, a Budapesti Temetkezési Zrt. központi felvételi irodavezetőjét kérdeztem: melyik a legtakarékosabb temetési mód.

A hamvasztás és ezt követően a hamvak hazavitele volt a legolcsóbb temetkezési ajánlat. Ez esetben a búcsúztatás nélküli ravatal és a hamvasztási egységcsomag árát kell kifizetni. Maga a hamvasztás 85 ezer forintba kerül. De csak akkor, ha az elhunyt otthon halálozott el. Ha kórházban, a költségek (a szállítási és a hűtési díj miatt) 10-15 százalékkal nőnek. A legolcsóbb urnát 4600 forintért adják. A dokumentumok kiadásáért 3500 forintot kell leszurkolni.

A következő lépcsőfok a hamvak szórása. A tarifát 110 és 130 ezer forint között szabják meg, megint attól függően, hogy az illető hol hunyt el. Ezek sztenderd köztemetői árak, a Fiumei úti sírkertben mindezért 170-190 ezer forintot kell fizetnünk. Ami azért különös, mert önmagában a hamvasztás 22 ezer forint (hogy "alapesetben" mi kerül 85 ezerbe, az rejtély), ehhez jön 10 ezer forint, a hamvasztási "egységcsomag" ára, s 35 ezer a szórás díja. A végösszeget tartalmazó számlán feltüntetik a nyolcezer forintos kertészeti díjat és a tízezer forintos ügyintézési költséget is (halotti anyakönyvi kivonat beszerzése). A hamvak tárolására szolgáló speciális doboz ára háromezer forint (szórás előtt ebbe töltik át hamvakat). Ha pontosan utánaszámolunk, azt kapjuk, hogy a költségek hiányzó hányadát szállításra és "őrzésre" fizetjük ki.

Hamvasztás szimpla egyes fülkében - jegyzem föl a következő temetkezési lehetőséget. Temetőtől függően 180-200 ezer forint a költség. Ha a zárólapot (ötezer forint) arannyal vésetjük, az összeget "föltornázhatjuk" negyedmillió forintra is. Az összköltségbe beleszámolhatjuk a fülke tízéves bérleti díját is (a pesti temetőkben 27-28 ezer forint). Az urnaárak 4600 és 62 000 forint között mozognak. A ravatal ára is változó. Az Új köztemetőben a "teremdíj" 30, a Fiumei úton 70 ezer forint.

Hogy miért?

E költségek magukban foglalják a földíszítést és az ügyintézést (tízezer, ha a temető intézi, ötezer, ha a család elmegy az anyakönyvért a hivatalba). Ez volna az alapbúcsúztatás ára. De a temetés profitorientált üzletág. Ennek megfelelően további szolgáltatásokat is kínálnak. A szertartás előtti "várakozó zene" (15 perc, orgona vagy hárfa) díja a budapesti temetőkben 13805 forint (30 percre 22205, a kutya se érti, miért nem kerekítenek). A polgári búcsúztató 13900 forintért rendelhető. A zenés polgári búcsúztató a Fiumei úton 20401, az orgonás és a hárfás 31147 forint. Szép ár.

A Mecedes gyászgépkocsi díja 19452 forint. Az elszáradt koszorúkat is leveszik, potom 4560 forintért.

A dupla fülkés hamvasztás költségei hasonlóak az egyes fülkéssel, itt a dupla bérleti díj duzzasztja a költségeket 230-260 ezer forintra. A filmekben gyakran látható urnasíros temetés előfeltétele szintén az, hogy a helyet 10 évre átlagban 40 ezer forintért (Farkasréten 50, a Fiumei úton 180) meg kell váltani. A dunai hajós szórás 180-200 ezer forintért rendelhető meg. Itt pluszköltségként jelentkezik a helyszíni ravatalon a búcsúztató.

A koporsós temetés még drágább. Egy új sírba történő temetés alapköltsége általában eléri a 300 ezer forintot. A Farkasréti temetőben ez 400-500, a Nemzeti Sírkertben 550-600 ezer forintba kerül. Az ár tartalmazza a szállítás és a kellékezés (koporsó, tartozékok) díját. A sírásás 32 ezer forintba kerül. A sírhelyet (az alapár ezt is tartalmazza) 25 évre kell megváltani (Új köztemető: 90, Fiumei út: 280 ezer Ft). A legolcsóbb koporsó (diófa bélelve, párnával és szemfedővel) 65040 forintba kerül (a drágábbakért 350-400 ezer forintot is kérnek). Pluszban kell fizetni a koporsófeliratért (5400 forint), ez külön e célra készített díszes tábla is lehet (18- 30000 Ft. Miért annyi?)

Szintén pluszköltség a fejfa (2600-14400).

Hogy mindez mennyire megerőltető lehet, az is jelzi, hogy az OTP Bank a Budapesti Temetkezési Intézettel együttműködve "egyedülálló kölcsönkonstrukciót" kínál. A kölcsön igénybe vehető a koporsós, az urnás és a szórásos temetkezéseknél is. Az egyetlen feltétel, hogy a kölcsönigénylőnek legalább 40 ezer forintos nettó jövedelemmel kell rendelkeznie.

A megadott zöldszámon afelől érdeklődtem, milyen kamatkondíciókkal lehet temetésre gyorskölcsönt fölvenni. Kiderült, hogy a temetési költség 30 százalékát egy összegben le kell szurkolni, a fennmaradó 70 százalékot 23 százalékos kamatra (!), 13 havi részletre adják.

A tájékoztató hölgy megkérdezte, milyen temetéshez, melyik temetőben kérném a hitelt. Találomra mondtam: hamvasztás szimpla fülkében, a Fiumei úton. "Jaj - hangzott a vonal túlsó végén -, az az úrnak legalább 450-470 ezer forintjába kerül."

E valóban elborzasztó öszszeg természetesen köszönő viszonyban sem volt azzal a szerényebb számmal, amit előzőleg újságíróként följegyezhettem.

Pluszköltség a fejfa
Pluszköltség a fejfa
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.