A nyomozás elakadt, nem keresik tovább Kádár csontjait

Megszüntette a nyomozást Kádár János megrongált sírjának ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - közölte honlapján a rendőrség csütörtökön. A Magyarországi Munkáspárt 2006 erre reagálva a "legmélyebb felháborodásának" adott hangot.

"A szakértői vélemények, illetve a tanúk által előadottak alapján - az alapos és gondos, mindenre kiterjedő nyomozás ellenére - nem merült fel olyan adat, tény vagy bármilyen más bizonyíték, amely a rongáló személyének beazonosítását lehetővé tette volna. Ezért hatóságunk - mivel az elkövető kiléte a nyomozás során nem volt megállapítható - megszüntette az eljárást" - olvasható a www.police.hu oldalon.

Mint emlékeztettek, 2007. május 2-án a 0 óra és 7 óra 30 perc közötti időben a budapesti Kerepesi Temetőben ismeretlen tettes megrongálta Kádár János és felesége síremlékét, és onnan hamvakat tartalmazó urnát, valamint csontmaradványokat vitt el, továbbá a Munkásmozgalmi Panteon falára gyalázkodó feliratot festett. A Munkásmozgalmi Panteon falára festett felírat által megvalósított kegyeletsértés vétségének ügyében keletkezett iratokat a további eljárás miatt a BRFK elküldte a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

A Munkáspárt 2006 tiltakozik a nyomozás lezárása miatt. "A Magyarországi Munkáspárt 2006 a legmélyebb felháborodásának ad hangot, és tiltakozását fejezi ki, mivel a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Kádár János sírjának meggyalázása ügyében befejeződött a nyomozás, nem tudták felderíteni az elkövetőket" - olvasható a párt országos elnökségének közleményében.

Mint írják, véleményük szerint ebben a döntésben "politikai szempontok is szerepet játszottak", amit elfogadhatatlannak tartanak, és követelik, hogy a legfelsőbb rendőri vezetés vizsgálja felül eme döntést, és folytassák a nyomozást. Szükség esetén külföldi szakértők bevonását is fontosnak tartják - teszik hozzá.

A Magyar Kommunista Munkáspárt "a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást Kádár János sírjának meggyalázása ügyében. A Munkáspárt tagjai, szimpatizánsai, Kádár János tisztelői joggal várják el a magyar rendőrségtől, hogy végére járjon ennek az ügynek, és megtalálja a felelősöket" - olvasható  Thürmer Gyula pártelnök Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek címzett levelében. A párt arra kéri a minisztert: "értesse meg az illetékesekkel, hogy egy ilyen formális döntés olaj a tűzre a jelenlegi feszült belpolitikai helyzetben. A rendőrség elhamarkodott és politikailag végig nem gondolt döntése tovább borzolja a kedélyeket, és újabb feszültségek forrása lehet." Továbbá kérik, hogy Takács Albert rendelje el a nyomozás folytatását.

(MTI)

A meggyalázott Kádár-sír
A meggyalázott Kádár-sír
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.