Vegyszerapály

Hazánkban az illegális növényvédőszer-felhasználás mintegy hatod annyi, mint Európa nyugati felén, hangzott el egy tegnapi sajtótájékoztatón, melyet a peszticidek magyarországi gyártóinak és importőreinek szövetsége tartott. A környezet szempontjából határozottan örvendetes tény mellett elmondták, a múlt század hetvenes, nyolcvanas éveihez képest jelenleg harmadannyi ilyen célú vegyszert szórnak ki a hazai földekre.

Amit persze a szakmai szervezet vélhetően sajnálatosnak tart, hiszen a közepesnek ítélt hazai felhasználást az úgymond fejlett ipari országokban szokásos, a miénkhez képest két-háromszoros értékkel hasonlították össze. A növényvédőszer-helyzet nagyon hasonló a szén-dioxid-kibocsátásban történt visszaeséshez, amit a korábbi, elavult nehézipar megszűnésének köszönhetünk. Az azóta újratelepült iparágak jóval kisebb szennyező források, így a klímaváltozás szempontjából hazánk ma kedvezőbb osztályzattal rendelkezik.

Ugyanez igaz a mezőgazdasági termelésre is. Terményeink vegyszertartalma ma jóval kisebb mint a hetvenes évek közepén, s remélhető, hogy a szaporodó korszerű magángazdaságok sem a növényvédő szerek nyaklószerű alkalmazásával igyekeznek majd termelékenységüket növelni. Az eladhatóbb és jobb árú termékeket produkáló környezettudatos gazdálkodás anyagi előnye, csábító ereje a drága vegyszerekhez képest egyre nagyobb. Ettől persze az illegális szerhasználatra oda kell figyelni, mert az ellenőrizetlen vegyi anyagok a környezetre sokkal nagyobb veszélyt jelentenek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.