Több forrásból táplálkozó sztrájkalap

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetett december 17-étől, az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvény parlamenti végszavazásának napjától a Liga Szakszervezetek. Gaskó István elnök bejelentette: ha a képviselők igent mondanak az egészségügy privatizációját jelentő törvényre, a tiltakozó akciót addig folytatják, amíg azt vissza nem vonja az Országgyűlés.

Csakúgy, mint a múlt szerdán, várhatóan ezúttal is leginkább a vasutasok nem veszik fel a munkát, közülük is azok, akik valóban képesek a vasút megbénítására. Vagyis a mozdonyvezetők, a forgalomirányítók, váltókezelők - ők azok a szakemberek, akik engedélyt adnak például a vonat elindítására -, a jegykezelők vagy épp a kocsivizsgálók. Ide tartozik, hogy - ismét a tömegközlekedésnél maradva - valójában nem szükséges minden dolgozónak sztrájkolnia ahhoz, hogy a hatás érzékelhető legyen. Egy-egy állomásról már akkor sem indulhatnak a vonatok, ha "csak" a forgalomirányító vagy a váltókezelő szünteti be a munkát.

Az azonban, hogy meddig tart egy sztrájk, attól is függ, meddig futja a munkabeszüntetést szervező szakszervezet sztrájkalapjából. A legutóbbi akció idején például a Vasutasok Szakszervezete óránként 500 forintos segélyt fizetett ki a sztrájkban részt vevőknek. Ez 18 órával számolva nem kevés pénzt jelentett, hiszen a szervezet tagjai közül úgy kétezren nem vették fel a munkát.

A sztrájkalapot egyébként két forrásból töltik föl a szakszervezetek. Egyrészt a tagdíjból - a VSZ-nél például a tisztségviselők nem veszik fel a tiszteletdíjukat, így ez az összeg is a tartalékalapba kerül. A másik forrást a munka törvénykönyve biztosítja, amely előírja, hogy a fel nem használt munkaidő-kedvezmény felét a munkáltatónak ki kell fizetnie a szakszervezet számára. Ha egy szervezet jól sáfárkodik, éves viszonylatban meglehetősen sokat tud spórolni. A VSZ esetében egyébként az MSZOSZ - amelynek tagszervezete - is segítséget tud adni sztrájk idején.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának döntéshozó testülete tegnap úgy határozott: a konföderáció nem vesz részt a Liga Szakszervezetek által december 15-ére meghirdetett Kossuth téri tüntetésen, illetve a két nappal későbbre, 17-ére bejelentett sztrájk szervezésében. Varga László, a közszféra dolgozóit tömörítő érdekvédelmi szövetség vezetője lapunknak annyit mondott: az ágazatokra, tagszervezeteikre bízzák, hogy csatlakoznak-e az egészségbiztosítás finanszírozásának átalakítását ellenző, illetve a nyugdíjszámítás új szabályai ellen tiltakozó akciókhoz. (K. J. E.)

Meddig futja a folytatásra?
Meddig futja a folytatásra?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.